VTD:s miljöbluff

VTD har gjort en reklamfilm där de framstår som gröna och hållbara hela vägen.

Men i verkligheten är det  bensin- och dieselbilar som gäller vägen lång.


Alltid hela vägen med en elbil. VTD äger en elbil.

VTD:s nya reklamfilm vill visa ett modernt framåt bolag - kanske vill de försöka tvätta bort den gamla bilden av det korrupta, översittar- och svågerpolitikbolaget under Hjörneepoken.



Men det är något som inte stämmer.

Företaget ska vara klimatsmart och hållbart. 

Så de presenterar sig som ett företag med elbilar  

Men sanningen är att VTD enligt bilregistret äger en styck elbil, en Reanult Kangoo. De har också några få hybridbilar, men minst hälften är tunga Toyota RAV SUV som inte körs av tidningsbuden.

I filmen ser de ut som de glömt sina över 400 diesel och bensinbilar och glömt att de kör alla tidningstransporter med diesellastbilar.

Falsk marknadsförening om elbilar från VTD:s film.

Också alla införskaffade bilar av 2020 och 2021 års modeller är fossildrivna diesel eller bensinbilar.

Reklamen för VTD är ett typexempel på det som kallas grönmålning, eller gröntvätt, "när en stat,eller företag framställer sig som miljövänliga och progressiva för att tona ner sitt destruktiva beteende."

VTD bryter mot marknadsföringslagen som förbjuder företag att bluffa med falska miljöargument.

Paketen som delas ut genom Early Bird innehåller också till stor del onödiga konsumtionsvaror som flugits in från Kina.

 


 

VTD:s gamla flotta av lastbilar för tidningstransporter

De gamla Mercedes Benz diesellastbilarna som användes tidigare för tidningstransporterna står idag registrerade som "exporterade till utlandet". Att exportera gamla lastbilar till utlandet beskrivs som allt annat än klimatsmart. LÄNK


Schyssta villkor och inkludering

Vi avslöjade nyligen hur en chef för VTD-buden i Göteborg delade ett facebookinlägg från Europas kanske värsta fascistiska och rasistiska rörelse, Pegida.

På en bild låg han i resort på miljardärernas favoritställe, Dubai. På en annan bild stilade han framför en Ferrari miljonbil i en hamn med lyxyachter.

När en utdelare hittades med brutet ben i en trapp på Hisingen säger en annan Göteborgschef i polisförhöret att "alla distrikt är uppmätta så att de kan gås i normalt tempo".

Trots upprepade påminnelser vill han inte svara på frågan om hur han kan veta att alla distrikt går att gå i normalt tempo när mängden arbete som läggs ut varierar från dag till dag. Och tidningsbuden själva säger motsatsen. Han var tidigare medlem i Transports avdelning 3 och har andra kopplingar till facket.

 

Smilande tjänstemän i lokaler utan en fläck

I VTD-filmen ser vi några leende tjänstekvinnor med laptoppar under armen. Synbarligen lyckliga, avslappnade och nöjda.

Det är stor kontrast till de allt mer pressade nattarbetande tidningsbuden som är kvar efter alla rationaliseringar och  jobbar med allt större volymer i utdelningen och ofta vägras betalning för hela arbetstiden.

Schyssta villkor? Det måste gälla tjänstemännen.

VTD har valt att inte besvara mejl med frågor om hur de motiverar sin marknadsföring om elbilar.

 

Kommentarer