Polisen gasade ihjäl honom

Precis två år efter det att George Floyd mördades brutalt av poliser i Minneapolis i USA den 25 maj 2020 inträffar ett nytt videofilmat dödsdrama. 

Brasiliansk polis trycker ner en man på vägen och tvingar sedan in honom i polisbilen. De kastar in en gasbomb i bilen som förvandlas till en provisorisk gaskammare. De gasar medvetet ihjäl honom. 

Svenska tidningar har underlåtit att skriva om händelsen.

På samma sätt som med Georg Floyd så handlar det om rasism. Genivaldo de Jesus Santos var en 38-årig svart man. Och mängder av svarta dödas av poliser i Brasilien.

En judisk talesman i Rio säger om polisen. 

- De är inte bara nazister, nu mördar de också på precis samma sätt som nazisterna.



Genivaldo de Jesus Santos gjorde inte motstånd efter att ha  en stoppats på sin moped av vägpolisen för att inte ha hjälm. Videor och uppgifter i polisrapporten, visar att agenterna använde gasbomber för att döda honom. Brottet skedde i den 25 maj på årsdagen av George Floyds död.

Offret placerades med tvång bak i polisbilen och poliserna höll i dörren medan Genivaldo andades in gasen inne i bagageutrymmet.
Genom springorna i bakdörren, som hålls nertryckt, kan man se röken komma ut, medan man längst ner kan se mannens ben dingla i desperation när han ger upp dödsskrik. Ibland försöker en av poliserna hålla hans ben, medan den andre fortsätter att pumpa in gas i fordonet genom en av springorna. Runt om finns  ganska många personer som föredrog att hålla sig på avstånd från polisen. "De dödar killen där inne", säger en av dem. Så fort Genivaldo var död och slutade kämpa och skrika stängde polisen bakdörren och lämnade efter ett tag platsen.

Brasiliens president, som räknas som fanatisk högerextremist, har kommenterat brottet i stil med att "media alltid tar "banditernas" sida och inte förstår polisen."

Kommentarer