Renplågaren dömdes - men milt

Lastbilschauffören ville bli stjärna i det högerradikala största lastbilsforumet Truckers Paradise. Och la ut en video där han hetsade renar upp mot fjälltrakterna i Arjeplogsområdet,  onsdagen 8 juni 22 dömdes han för djurplågeri. Men domen var mild.

Bild från Sveriges Radio.

Knappt fem tusen i skadestånd till samebyn och villkorligt. Brottet går inte upp till en månads fängelse, anser tingsrätten. 

Det var för mer än två och halvt år sedan som en ung lastbilschaufför ville glänsa i lastbilschaufförerna forum på facebook. Forumet präglas av en anda av hat och hets mot allt som anses avvikande från majoritetens inställning. De har en utpräglad starkt fördomsfull och konservativ människosyn. Det gjorde att chauffören hoppades på att en renplågarvideo skulle ge applåder och gillanden.

- Ångrar verkligen att jag la ut det, menar chauffören idag.

Videon polisanmäldes av flera personer, men rättsfallet drogs i långbänk. Och en och annan chaufför skrev att de skulle låta honom löpa framför en lastbil själv.

Hur som helst kan domen bli en varningssignal till bland annat chaufförer från Poståkeriet i norr och tidningsbud som skryter med att de kör ihjäl och plågar djur utefter vägarna.

Kommentarer