Studieböcker - från hem till hem

Nu startar Early Bird upp tjänsten Hem till Hem i hela landet med en kund som heter Studentapan. Att göra försäljningen så smidig som möjligt anses som en stor fördel inom andrahandsbranschen.

Och i vassen lurar en mycket större fisk. Blocket.

Studentapan förmedlar begagnad Studielitteratur från en student till en annan.

Det ger stora besparingar i en tid när en del studenter betalar upp rill 10.000 för sina studieböcker under en enda termin.

Varför då inte köpa böckerna från en student som inte längre behöver dem. Till ett betydligt billigare pris. Och sen få tillbaka en stor del av pengarna genom att sälja dom vidare till nästa.

Det är den idén som Studentapan bygger på.

Genom Early Bird ska studenterna dessutom bara kunna lägga böckerna utanför dörren med en kod och aldrig behöva gå till ett postombud för att skicka iväg dem.

Den nya tjänsten innebär alltså att tidningsbuden inte bara ska dela ut paket utan också plocka upp paket utanför lägenhetsdörren eller i husets postlåda.(På villor är det bäst att kolla om de eventuellt kan hänga på dörren).

När tjänsten köps fylls alla uppgifter i digitalt och paketet får en kod. Ingen adress behöver skrivas på paketen heller. Bara koden. Det görs sedan om till ett PLP-paket för utdelning i ett annat område.

Tidningsbuden markerar i listan att de hämtat paketen på samma sätt som när ett paket levereras. Men det finns lite fler alternativ om paketet inte godkänns av budet. Som att det är för dåligt paketerat, eller att koden inte stämmer.

Studentapan är ett typiskt uppstartföretag. Som har nästan inga provisionspåslag och gör allt för att det ska fungera så smidigt som möjligt. Har väldigt fina recensioner med mindre än 1 % sämsta omdöme på Trustpilot LÄNK.

Tanken bakom brukar vara att "ta marknaden" för att sedan när de etablerat sig som den dominerande aktören i branschen, sälja för en kraftig summa till en större etablerad aktör.

Studentapan har högsäsong runt skolstart och bit in på hösten, men förmedlar en hel del köp året runt.


Samtidigt lurar Bonniers och Schibsteds nya leveransbolag Dooris på ännu större volymer när det gäller samma typ av tjänst - från ett privathushåll till ett annat privathushåll. 

I Norge äger Schibstedt och Polaris den största säljsajten Finn.no och tidningsbuden hämtar upp massor av paket som läggs ut på samma sätt och har sålts på Finn.no.

I Sverige äger Schibstedt andrahandssajten Blocket. En av de främsta anledningarna till att starta det nya bolaget Dooris är planerna på att göra som i Norge och låta tidningsbuden hämta och dela ut stora mängder mindre paket som säljs på Blocket. Att göra försäljningarna så lätta och smidiga som möjliga anses vara en stor utmaning för andrahandsförsäljning.

Ett annat företag som kan bli aktuellt i Sverige är auktionssajten Tradera.

Kommentarer