VTD: "Spring i trappor på natten ger långt liv"

 

Tidningsbuden på VTD springer i trapporna på natten och får härligt långa liv. Anser företaget.

Personer som går 8 trappvåningar om dagen har visat sig ha 33 % lägre dödlighet, skriver VTD. Och drar till med en riktig fuling. "Tänk vilka härligt långa liv som väntar våra distributörer som springer i trappor varje natt".

Men att vara uppe på nätterna och springa trappa upp och ner är ingen hälsokur - som VTD försöker få det till.

Alla undersökningar visar på motsatsen för nattarbetare. Att nattarbete frestar kraftigt på kroppen och ofta förkortar livslängden.

Att motionera frivilligt är en sak, att arbeta och göra det som man är tvungen att göra är en helt annan sak. Det visar också alla undersökningar.

När det gjordes en genomgång av tidningsbudens krämpor genom universitet i Karlstad för länge sedan visade det sig att nästan alla bud som jobbat länge i trappor hade förslitningar och skador, på många var knän, ben eller fötter slutkörda. En stor del av buden hade värk.

Och stressa. VTD:s bud får allt mer att dela ut och måste skynda sig genom husen. De skriver själva att tidningsbuden "springer i trapporna varje natt".

Det är farligt för hälsan att behöva springa under arbetstid för att försöka bli färdig i tid och klara företagsledningens snäva tidsfönster.

För inte så länge sedan hittades ett tidningsbud under natten på Hisingen som ramlat i trappan och fick föras till Mölndals Lasarett.

Här är ett annat prov på en annons som väckt frågor.


 

Leverera på natten. Briljera på dagen.

En korrekt beskrivning hade naturligtvis varit. Leverera på natten - sov på dagen.


Kommentarer

Anonym sa…
Jag som varit bud innan kan säga att mellan alla dem distrikt jag personligen haft, så är kommentaren av VTD extremt naiv. Du har en hel del bollar att bolla med under natten, inte minst sagt den ökande pressen man har att dela ut paket, tidningar, post och annat som kan förekomma.

Du tänker lika mycket som du "motionerar". Du har hela rundan framför dig, och du ska hålla koll på 3-4 olika produkter i ordning som måste till kunden. Hade det varit bara tidningar och enstaka brev hit eller dit, så hade det nog varit relativt okej.

Men i dagens VTD, så går det inte ihop med kommentaren om ett längre liv. Sova gör man under dagen, vilken blir att mycket utav den dagen som "normala" människor gör saker under denna period, försvinner.

Att hälla i sig kaffe innan är nog inte bra för organen efter 2 på natten. Vet inte vilken studie visar på detta, men den kan inte vara baserad på verkligheten, tyvärr. Tar man ett stickprov på vad buden faktiskt går genom, så är verkligheten allt annat än som uppges i artikeln om att det är hälsosamt att springa och stressa under nattens timmar.

Att träna frivilligt är ju något helt annat, och på dagtid då man är pigg och kan prestera bra. Hur ofta ser man människor TRÄNA mitt i natten? Inte många, va? Har gym öppet nattetid? Jag tror inte jag sett folk där inne klockan 2 på natten.

Verklighetsfrånvarande artikel.