Polistoppen i USA - satte budets liv i stor fara

Måndagen den 12 december genomförs den 11:te rättegångsdagen i åtalet mot den högste polischefen i Tacoma, Pierce County, stämd för falsk anmälan och att ha ljugit om att tidningsbudet dödshotade honom.

Sheriffen ringde ett baknummer för poliser i fara och fick 40 polisenheter på utryckning mot tidningsbudet, den här januarinatten 2021 som händelsen utspelades.

Poliser med dragna vapen gick mot tidningsbudets bil och det unga svarta tidningsbudet har vittnat om hur polischefens agerande kunde ha kostat honom livet den här natten.

Budet tvingades ur bilen med vapenhot och kroppsvisiterades, men stämningen lugnade ner sig när poliserna såg att hela bilen var full med stadens lokaltidningar.

Det har framkommit i efterhand att till och med poliser skickade meddelanden sinsemellan efter händelsen, där de kallade polischefen en stor "bitch". 

Tidigare rättegångsdagar har en polis vittnat om hur polischefen tog tillbaka anklagelserna om att budet dödshotat honom när poliserna väl kom till platsen. 

Tidningsbudet har med advokater lämnat in en stämning mot Pierce County och kräver 50 miljoner svenska kronor i skadestånd. Den processen kommer att avhandlas senare.

Det är bland annat Black Lives Matters-rörelsen som fått den här typen av övergrepp att gå till åtal. I Sverige skulle med största sannolikhet en liknande händelse sopats under mattan och aldrig uppmärksammats. 

Flera lokala medier i staten Washington direktsänder rättegången.

Kommentarer