Myndighet vill stoppa Early Bird

Verkets chefer vill sätta stopp för alla apotekspaket med tidningsbuden från 1:a september 2023.

Läkemedelsverket vill förhindra alla leveranser av apoteksprodukter till dörren. Det vill säga de vill att  tidningsbuden inte längre ska få dela ut apotekspaket samtidigt med tidningarna på natten.

Läkemedelsverkets förslag till nya regler för apoteksleveranser kan bli en kraftig smäll för Early Birds verksamhet i hela landet.

En stor del av paketen som tidningsbuden delar ut kommer från e-handelsapotek.

Allra flest kommer från Apotea. 


 

E-handelsapoteken slår allt mer ut de fysiska apoteken. Med lägre priser och många leveransalternativ. Fri frakt går alltid att välja på Apotea och även helt hem till dörren eller brevlådan utan extra avgifter.

Livsmedelsverket och staten känner att de har förlorat mycket av kontrollen över piller, medel och apoteksprodukter.

Deras förslag till ett nytt reglemente ska göra det dyrare för e-handelsbolagen och få dem att öka priserna och erbjuda mindre leveransmöjligheter. Det ska bli svårare att beställa över internet. De mer kontrollerade fysiska apoteken ska ges fördelar framför e-handeln.

Läkemedelsverket kräver med det nya reglementet större kontroll över vilka apoteksprodukter som undersåtarna i Sverige införskaffar. E-handelsapoteken ska tvingas ha anställda som kontrollerar inköpen och ser om kunden ska få köpa ut produkterna, även när det gäller receptfria medel. 

Verket menar att många köper fel produkter eller för stora mängder. E-handelbolagen ska ansvara för leveranserna. Inte bara lämna över till ett leveransbolag. De ska vara ansvariga för att leveransen är säker, aldrig lämnas öppet, inte kan stjälas och går till rätt person. Om paketet är försenat ska de kontakta kunden så att denne kan välja att annullera ordern och hämta produkterna på ett fysiskt apotek.

När det gäller receptbelagda medel ska överlämnandet ske med legitimering. För paketskåp anser ledarna på verket att det bör införas tekniska lösningar som gör att det går att identifiera att det är rätt undersåte framme vid skåpet. 

De nya reglerna har varit ute på remiss senaste tiden. Apoteksföreningen har bland annat skrivit att det borde undersökas hur de som anlitar apoteken ser på sådana här förändringar.

Apotea har flera gånger utsetts till svenskarnas mest populära e-handelsbolag.

Förhållandena på Apoteas packcentral i Morgongåva har dömts ut som dåliga. Och de har bland annat låst in arbetarna vid arbetstidens slut när det varit många beställningar, så att de inte kunnat gå hem. Det är dock ingenting som Läkemedelsverkets chefer ser som något som helst problem.

Att det kommer att bli nya regler från september är redan ganska säkert, men om de kommer att se ut exakt som förslaget från Läkemedelsverket kan man inte veta idag.
 

Kommentarer

GUILLOU sa…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.