Fackresa till Erdogans Cypern?

"Kära läsare, Idag vill vi särskilt tacka dig som trogen läsare av Transportarbetaren. Tack vare våra goda kontakter på Cypern bjuder vi dig på en oförglömlig semesterupplevelse".

Tidningen Transportarbetaren säljer på "trogna" transportmedlemmar en bondfångarresa i samarbete med turkiska staten. De erbjuder medlemmarna en semester à la Erdogan. 

När tidningsbuden delade sommarnumret av Transportarbetareförbundets tidning Transportarbetaren fanns det ett kuvert inlagt i tidningen.

Resan som i prospektet påstås reas just till Transportmedlemmar går till det militärt ockuperade fascistiska Nordcypern som inte erkänns av något land och ligger under handelsembargo från EU, för transport, ekonomi och sport.  

Tidningen Transportarbetaren nämns ett tio-tal gånger i prospektet

Turkiska staten och den ökända resebyrån TSS/RSD vill att Transportarbetareförbundets medlemmar ska åka på en bondfångarresa till turkiskkontrollerade norra Cypern som ockuperades av Turkiet 1974. Då över 200.000 grekcyprioter tvingades på flykt söderut och 1.500 personer avrättades.

 

Erbjudandet om en lyxresa på 15 dagar till Cypern, i själva verket till ockuperade norra Cypern, för 2990 kronor är utformat så att det framgår att det är tidningen och förbundet som är med om att ordna resan. 

"Kära läsare, Idag vill vi särskilt tacka dig som trogen läsare av Transportarbetaren. Tack vare våra goda kontakter på Cypern bjuder vi dig på en oförglömlig semesterupplevelse". Så inleds brevet.

Turkiet kallar den norra landsändan av Cypern för Turkiska Republiken Nordcypern, ett land som bara har erkänts av ett enda land - nämligen Turkiet självt. Flygresor är förbjudna till det turkiskt ockuperade Cypern och Transportarbetaren ska i samarbete med Turkiet ta in medlemmar bakvägen genom en mellanlandning i Turkiet.

När tidningsbuden delade sommarnumret av Transportarbetareförbundets tidning Transportarbetaren fanns det här erbjudandet i ett kuvert inlagt i tidningen.



 

15 dagars femstjärnig resa till Cypern (turkiska norra Cypern) för bara 2990 kronor. Hela den internationella världen med FN och EU betraktar den norra halvan av ön som Republiken Cyperns territorium som har beslagtagits av turkiska trupper. 

Men den turkiska regimen ligger på för att få in resenärer, bland annat för att ge arbete åt alla de som flyttat in från Turkiet efter ockupationen. Halva befolkningen och största delen av de som arbetar är numera invandrare från Turkiet.

Här bedrivs också omfattande människohandel och spelverksamhet med många bordeller och kasinon. Flyktingar betalar stora summor för att komma till Europa. I själva verket förs en del mot sin vilja till Nordcypern där det inte går att komma vidare. De utnyttjas sedan för prostitution och arbete inom den svarta marknaden i norra Cypern.

 


Det finns väldigt mycket kritik mot de här resorna och hur de genomförs. Studieresemålen är ofta utan större intresse i den här landsändan. Här ser vi ett av utflyktsmålen som de skryter med i prospektet för transportmedlemmar. youtube.com/watch

Transports ledning har kritiserat tidningen för att de har för lite annonsintäkter men det låg bara en googling bort om de hade lust att undvika det här debaclet.

I brevet fanns bland annat en slags check på 10.000 kronor märk med "Trans" och ett nummer. Det ska symbolisera att resan påstås vara sänkt med 10.000 bara för tidningens läsare.

Dessutom är hela resan ett bondfångeri för att plocka resenärerna på pengar.

Bakom står turkiska staten och turkiska anläggningar och basarer i norra Cypern som säljer mattor, läderjackor och smycken till kraftiga överpriser. Samt en oseriös researrangör som heter TSS  med huvudbolaget RSD Reisen i Tyskland som plussar på med olika tillägg. TSS Travel recensioner Trustpilot.


På resebyråns sida kan man bland annat läsa: "Det avråds starkt från att offentligt göra politiska uttalanden mot den turkiska staten eller uttrycka sympati med terroristorganisationer." 

Men i nästa stycke får man reda på att Turkiet är en modern demokratisk stat där turismen har stor betydelse, den parlamentariska republikens statschef är sedan 2014 President Recep Tayyip Erdoğan, heter det.

Det finns många berättelser om hur resenärerna luras att köpa varor till kraftiga överpriser i de anläggningar med aggressiva försäljare som är obligatoriska att besöka. Den som inte går in får ytterligare ett resetillägg som straff.

En del berättar om hotelser och att de blivit inknuffade i rum för att skriva på köpekontrakt. Den som inte har tillräckligt med pengar på kortet får betala senare genom en agentverksamhet i Schweiz.

Resebyrån är rasistisk och vill ha tag på äldre personer med mycket pengar på Visa/Mastercard. De som har grekiska eller Mellan-Östern-namn får inte resa. De får resan annullerad eftersom de kan vara av fel ursprung för att få komma in som turister i ockuperade Cypern. Det går inte att avbeställa resan. Det finns ett starkt grupptryck att ge kraftigt med dricks till alla servicepersoner som finns runt resenärerna. De lever i stort sett på dricksen, lönerna är minimala och går absolut inte att leva på.

Resebyrån skriver att det bör ges 25 kronor per person och dag till busschaufförer och guider. 15-25 kronor per dag till hotellpersonalen o.s.v.

Varken Transportarbetaren eller Transportarbetareförbundet har tagit avstånd från resesamarbetet med Turkiet och inte meddelat något om att de inte avsåg att samarbeta med turkiska staten och resebyrån TSS/RSD och Turkish Airlines.

TSS har tidigare fått in brev i tidningar, men för många år sedan. Flera svenska tidningar, som Göteborgsposten, Kollega och Allt om Trädgård, har i sina tidningar haft brev med erbjudanden om resor till själva Turkiet. Men detta var främst för många år sedan. Flertalet av tidningarna har sett sig tvungna att direkt beklaga breven och meddela att de inte står bakom resorna.

https://www.dn.se/ekonomi/svenska-turister-blir-lurade-i-turkiet/

https://www.reseguiden.se/diskussioner/tss-travel-turkiet-resenarer-sokes-vi-blev-lurade-35998

Turkiet har också på senaste tiden gått in i och öppnat och börjat kolonisera den gamla turistmagneten och stranden vid Varosha, Famagusta som varit en spökstad under mer än 40 år efter att invånarna fördrivits av turkiska armén. Den turkiska nykoloniseringen är helt emot FN och det egentliga Cyperns vilja.

Cypern tillhör EU, men i det fascistiskt militärstyrda norra Cypern gäller inga EU-regler. Det står utanför EU och anses laglöst och ockuperat. 

Den här typen av reklam brukar ibland kallas renommésnyltning. En person har något slags förtroende (i det här fallet för Transportfacket) och köper i tron att det är ett subventionerat specialerbjudande för utvalda inom kretsen. Resebyrån i fråga vet att det fungerar och säkerligen har de redan sålt en hel del resor till transports medlemmar. Enligt reklamen är platsantalet begränsat och det gäller att tacka ja så snart som möjligt.

Kommentarer