Tidningsbud som tjänar över en miljon om året



Här är två urklipp från norsk och dansk press, som visar att det inte är en naturlag att tidningsbuden ska kämpa sig fram genom natten utan någon riktig lön. Läs och betänk. Här ser vi löner som skulle få en svensk ombudsman att börja dregla.
I Sverige har vi haft ett motsatt scenarium . Tillsammans med transport har man hållit lönerna nere precis på gränsen där det varit möjligt att överhuvudtaget få ut tidningarna. Det har varit en sport att försöka få buden att dela ut för nästan ingenting. Budcheferna har träffats och skrutit om hur man lyckats få buden att dela ut billigt. Och hur man lyckats bluffa ner lönen under de dåliga avtalen. Bedriften har varit att få ut tidningarna för så lite pengar som möjligt. Men ibland har det kostat.
Med problem att ens få ut tidningarna, och många gånger har man tvingats skaffa fram 10-20 personer på ett år till ett enda område, p.g.a. den enorma personalomsättningen.
På vissa platser har vissa prio- och bilbud kunnat glädja sig åt skapliga löner – men detta har ofta fått ske till ett fruktansvärt pris för cykel- och gångdistrikstbuden.
Jag säger inte att alla bud i Norge och Danmark tjänar så här mycket, men här har vi i alla fall en helt annan inriktning. Det räknas som ett tungt och tufft nattarbete, inte som ett oavlönat välgörenhetsuppdrag.

Norge

Avisbud med direktørlønn

Landets råeste avisbud tjener én million kroner i året. De spurter, løfter og kjører – og har form som topptrente idrettsmenn.
– Et lite antall avisbud tjener en million kroner på et år. Dette er gjerne reservebud i ultraklassen, sier distribusjonssjef Arild Løkken i Aftenposten til Dagens Næringsliv.

Stjernelønn
For få år siden var det flere bud som tjente over én million kroner. I Aftenpostens distribusjonssystem går de under betegnelsen «millionklubben». Avisen manglet bud. De faste budene med lang ansiennitet kunne forhandle seg frem til stjernelønn på ruter ingen ville ha.

Av Aftenpostens 3.000 bud har 150 mer enn ti års ansiennitet, og utgjør lønnsadelen.
Løkken medgir at det langt fra er uvanlig for bud med fast jobb å tjene 400.000 til 600.000 kroner i året. En fast jobb innebærer to morgenruter og tre aftenruter.

Superbud
En av superbudene er Ajit Pal Sing (53) som ifjor tjente 800.000 kroner. Singh kjører sine tre morgenruter i Asker/Heggedal området fra to til seks om morgenen. Deretter hjem for å sove i villaen i Heggedal før de fire kveldsrutene mellom to og fem.
– Da er arbeidet slutt og jeg kan være sammen med kona og den yngste sønnen min, sier Singh til DN.
Han innrømmer å være i kanonform. Han har knapt vært borte de ti årene han har kjørt ruten. Arbeidsuken er gjerne 38-39 timer. Vinterferie og sommerferie går normalt til hjemlandet India.


800.000 norska kr. = 967.000 svenska kronor

Danmark

Indkomst som avisbud: 600.000 kr.

Torben Jespersen forstår ikke, at nogle er flove over at skrive avisbud på visitkortet. Luften er frisk, jobbet er selvstændigt, og med en årsløn på ca. 600.000 kr. er det også ganske godt betalt.

Torben Jespersen har været avisbud siden 1997 og er meget tilfreds med jobbet. Torben Jespersen kommer hjem fra arbejde, når andre mennesker står op. Han parkerer sin sorte PGO knallert under køkkenvinduet og åbner døren til det gule rækkehus. I et værelse på førstesalen venter en blød seng, men selvom hans trætte hoved lander på puden kl. 06.30, har han givet sin hustru besked på at banke på trappen halvanden time senere.

Torben Jespersen er avisbud. Han arbejder om natten og sover en smule om morgenen og ellers syv timer hver aften, inden han starter knallerten igen kl. 00.30. Uanset årstiden er det mørkt, når Torben Jespersen møder op i hallen i Virum, hvor aviser står på gulvet i store stabler. Og villavejene er som regel helt stille, når knallerten læsset med morgenaviser kører ud på den første af nattens fem ture. Motoren brummer i tomgang, mens Torben Jespersen løber hen til postkasser og brevsprækker - for han løber altid.


Det skal gå hurtigt.
Aviserne har han pakket på knallerten så venstre hånd kan samle sammen til næste brevsprække mens højre hånd styrer gashåndtaget. Det skal gå hurtigt. Torben Jespersen deler 720 aviser ud på en nat - plus det løse - og med en stykpris på ca. 2,80 kr. seks nætter i ugen, har det 45-årige avisbud en månedsløn på ca. 50.000 kr. før skat. Selv om arbejdet er fysisk krævende, og Torben Jespersen slider et par gummisko op hver anden måned, kunne han ikke tænke sig et andet arbejde. Som uddannet orgelbygger har han lavet piber i 23 år, og på et tidspunkt begyndte han at køre med aviser sideløbende med jobbet. For fire år siden skrottede han jobbet som orgelbygger og blev avisbud på fuld tid, og i dag er det meget sjældent, at han ikke har lyst til at tage på arbejde.

»Jeg nyder det virkelig. Det er hyggeligt at køre igennem en stille nat, men det primære er, at man er sig selv. Jeg bestemmer selv min arbejdsrytme og kan køre turene i den rækkefølge, jeg har lyst til,« siger Torben Jespersen. Den aktuelle debat om, at nogle arbejdsløse akademikere nægter at arbejde som avisbude kan ikke forarge ham. Han mener, det er urimeligt at tvinge folk til et arbejde, der er så fysisk hårdt: »Det kræver, at man er i form, og det tager lang tid at bygge benene op. Det tager også tid at vænne sig til natarbejde, og jeg tror ikke på tvang,« siger han

600.000 danska kronor = 780.000 sv.kr

Kommentarer

boa sa…
Lönerna är ju alldeles för låga i Sverige och vi kommer aldrig att komma ikapp om vi skall föra fram våra krav genom ett LO-förbund. Det är ju de löneledande metallfacket som sätter gränserna här och så får vi andra hålla till godo med det. Har vi en gång kommit efter så går det inte att ta igen med de svaga fackorganisationer, med lekmän vi har idag. Lekmännen har fått sig en bra försörjningskalla och nöjer sig själva med detta och har inte ork att också se till att de så kallade kamraterna får sin del av kakan.

Transport har haft delegationer i både Danmark, Norge och Finland för att studera tidningsbudsförhållandena, men det är väll närmast att betrakta som nöjes och festresor.

Det behövs inte resas jorden runt för att studera andras förhållandet, det är bara att titta på verkligheten i närorådet och börja tänka självständigt.

Den Svenska modellen och facken behöver en grundlig revidering.

Följ även www.distributoren.blogspot.com
Anonym sa…
Tidningsbud/avisbud bør ha høy lønn, rett og slett forde arbeidet er fysisk hardt, og det foregår også om natten. Mange her i Norge mener at lønnen må være lav fordi tidningsbud ikke trenger noen utdannelse, men et tidningsbud må være stukturert, pålitelig og nøyaktig. Evne til å jobbe hardt og raskt er en absolutt nødvendighet i dette yrket. Spesielt nattarbeid som avisbud er ekstremt krevende. Mange menneske klare simpelten ikke å jobbe hardt om natten. Det er et arbeid som gir stor slitasje på kroppen. Men det viktig at man får god lønn for denne jobben så hard og krevende som den er. Det er også et farlig yrke, og det forekommer at avisbudene blir utsatt for brutale ran og overfall på sine nattlige budruter. Dessuten kan kriminelle stjele bilen til bilbudene når de er ute og legger aviser i postkassene. Arbeidet er svært hardt og slett ikke alle har helse til
å jobbe så mye at de kan få en anstendig lønn. Da må du løpe hele tiden og jobbe raskt og effektivt uten pauser gjennom hele natten
fra 01.30 til 06.30 seks dager i uka her i Norge, og gjerne ta en søndagrute i tillegg.
Da er det ikke urimelig at tidningsbudet får en lønn på over 600 000 i året, for spesielt nattarbeidet er knallhardt. Du må dessuten tåle å jobbe om natta i all slags vær hele året, og du må være ewn god sjåfør når du kjører bilruter på allt slags føreforhold.
Ingen nattarbeidere har en så fysisk hard og stressende jobb som tidningsbudene, så de fortjener virkelig lønnen de får i Danmark og Norge. Synes ikke det er bra at de får så dårlig lønn i Sverige. Lønne er ofte den viktigste motivasjonsfaktoren i dette yrket, som er både svært fysisk krevende og ensformig.