Tidningsbud tar strid för Elextrolux-arbetarna i Mexiko

 

 


Arbetet Global har en artikel med rubriken "Tidningsbudets oväntade kamp för mexikanska arbetare"

Men vänta. Oväntade? 

Vem skulle ta strid för de mest utsatta och de som är längst ner i samhället om inte just tidningsbuden?

Ett tidningsbud är visselblåsare i Sverige för att väcka opinion om hur arbetarna i Ciudad Juárez  i norra Mexico behandlas av svenska Electrolux, i det som kallats "världens farligaste stad".

I Mexiko City målar den svenska ambassaden upp en rosenskimrande bild av Sverige på sin facebook-sida:


Ett fantastiskt land. Godhjärtade prinsessor, vacker natur, Pride, mässor och annat switschar förbi. Sverige står för demokrati och rättvisa.

För hållbara affärer och mänskliga rättigheter. Feminism med jämlik behandling.

Och de hyllar Electrolux. Ett så ursvenskt företag, som valt att ha en stor etablering i Mexiko.

Men minst 8 arbetare på Electrolux har dött i Covid19 efter att företagsledningen vägrade följa den Mexikanska regeringens krav på stängning. Minst 100 arbetare har sparkats ut från de svenskägda fabrikerna utan ersättning bara för att de protesterade mot att tvingas arbeta utan skydd.

Fackföreningar är förbjuda, lönerna usla, tempot uppdrivet och Sveriges Radio avslöjade tidigare hur kvinnliga arbetare trakasserades och våldtogs på toaletterna av cheferna. Reportrarna fick inte tala med någon arbetare.

Företagsledningen på Electrolux säger att de ska utreda förhållandena och förhoppningen är att sätta press på bolaget att återanställa eller att åtminstone hjälpligt följa Mexikos lagstiftning om ersättningar.

När Covid19-epidemin slog till mot Mexiko genomfördes ett arbetsstopp på Electrolux för skyddsåtgärder. Då svarade det svenska företaget  med att avskeda ett hundratal arbetare som protesterade. Företaget hade också fräckheten att påstå att det var arbetarna som brutit mot säkerhetsreglerna.

Idag har minst 8 arbetare på Electrolux dött av Covid19.

Företaget vägrade helt enkelt stänga ner när regeringen införde stopp och hälsonödläge för allt utom samhällsnödvändigt arbete. 

Electrolux försökte hävda att deras tillverkning av kylskåp och diskmaskiner åt främst rika amerikaner skulle vara samhällsnödvändig.

I april tvingades så de som protesterat in i ett rum för att antingen skriva på en "frivillig uppsägning" med en liten ersättning,  långt under vad Mexikos arbetslagstiftning säger, eller att gå utan något alls. 

Deras brott, de krävde skydd mot pandemin i ett svensk företag!

Electrolux vägrade följa ordern från regeringen om stängning den 30 mars. Först den 20 april, när det stod klart att arbetare började dö stängdes verksamheten.

I juni har de öppnat upp igen. Och de som har läkarintyg på att de tillhör riskgrupperna fick stanna hemma med 50 % i ersättning. 

En så låg ersättning att det svenska bolaget har svält ut dem och tvingar dem tillbaka(cirka 122 kronor i veckan).

Tillsammans med svenska facket Unionen säger sig nu svenska Electrolux genomföra en utredning om det som hänt på deras anläggningar i Ciudad Juárez.

Electrolux har valt att göra stora etableringar i det som kallats världens farligaste stad. En stad med ett obegripligt våld. Navet för kokainsmugglingen till USA. Narkotikakartellernas krigsskådeplats, där tiotusentals människor hittats skjutna, torterade, stympade, våldtagna.

Här i ökenområdet nära gränsen till USA har sammansättningsfabriker växt upp som svampar i tullfria industrizoner, där varorna till största delen ska in till rika och medelklassare i USA och Kanada. Genom  låga löner och dåliga villkor gör multinationella bolag ett nytt slags guld som skapas av människors blod, svett och tårar.

Men det rika fina innefolket i USA vill inte bara ha lyxiga kylskåpsmonster och stora diskmaskiner. De måste ha sitt kokain.

Priset i lidande lidande är oerhört. 

En stor del av kokainet från Colombia går genom Ciudad Juárez. Det har förvandlat staden till en blodig krigszon.

Cheferna i fabrikerna bor som regel på den amerikanska sidan.

Många företag har så kallade "skyddskontrakt" med något av kokainbanden. 

Inga mord utreds. Polis och myndigheter är i många fall knutna till kokainhandeln.

I den här videon kan vi se hur ett parti kokain förs in i USA. Också många amerikanska tulltjänstemän är mutade. Och smugglaren får ett samtal som leder honom rakt genom tullstationen utan problem.

Ett parti kokain representerar ofta ett värde större än vad en arbetare kan tjäna under hela sin livstid.

Kokainet går in.

Men ut från USA och in till Ciudad Juárez smugglas moderna automatvapen och handeldvapen från USA:s vapenfabriker.

Den svenska Mexiko-ambassadens facebooks-sida är pinsam. I en film talas om att Sverige bekämpar korruptionen och kämpar för fackliga rättigheter och och en feministisk politik.

På den svenska nationaldagen lägger den svenska ambassaden ut en video med rubriken "Tack Electrolux". I videon pratar en chef på Electrolux i Mexiko om hur företaget verkar i den "svenska andan" och skyddar sina kunder, anställdas och allmänheten för Covid19.

Tills slut ska det också sägas att Ciudad Juárez också beskrivs som en stad där främlingar möts med glädje. En stad med vänliga hjälpsamma människor som rymmer mycket dans och musik.

Länk till facebook-sidan till stöd för Electroluxarbetarna i Mexico:  https://www.facebook.com/MaquiladoraarbetareElectroluxMexiko

Kommentarer