Tar till vara kastad mat - upprörda


Lastbilschaufförer plockar kastad mat när de kör genom Sverige. 

Det väcker ilska hos boende i Vaggeryd som går ut i tidningen med vad som kan kallas "en riktigt äkta lokaltidningsbesvikelse". 

I  Jönköpingsposten berättar de upprört om hur de nästan varje dag ser lastbilschaufförer som tar tillvara mat i Coops sopcontainer.

Jönköpingsposten:

"- De hämtar mat i containern och ställer sig och grillar."

För många lastbilschaufförer från de fattigaste delarna av Öst-Europa eller från Asien är de svenska matpriserna rena rånet jämfört med vad kan få för pengarna - om de istället kan spara dem och växla till sin hemvaluta.

Det är naturligt att spara på utgifterna för alla som befinner sig i ett högkostnadsland och kommer från ett land med lågt värderad valuta. En del har också  riktiga skamlöner som inte räcker till någon större konsumtion i Sverige.

Och ganska säkert gäller detta för alla: De vill ha med sig något i penningväg hem, när de varit ute på vägarna och jobbat långt hemifrån i flera månader.

Ur Jönköpingsposten i början av juli 2021

Många lagar sin mat i eller jämte bilen och har hytten som sovplats.

En ombudsman från Transport berättar att många svenska chaufförer ser ner på chaufförer från öst. Många hälsar inte på dem när de möts på vägarna. Svenska chaufförer har alltmer börjat skämma ut sig och kallas "skitstövlar" i stora lastbilsgrupper på facebook ute i Europa.

Men i kommentarerna till artikeln är det dock en hel del läsare som inte förstår hur någon kan vara upprörd över att maten kommer till användning. 

"Och vad är problemet om dom hämtar mat som dom anser går att äta? Tar dom från folks kylskåp eller nåt? Typiskt folk som lägger sig i allt."

"Ser inte problemet. Synd att mat slängs. I den mån det är lastbilschaufförer som hämtar och grillar så kan man ju ha i åtanke att det är dom som betalar för att vi ska få billigare prylar."

"Om någon går in vi säger 30min före stängning den dagen… hade då betalat fullt pris för samma varor som vi då får gratis?! Bara det att vi hämtade den i en soptunna/container istället för att plocka ner det från hyllan…Helt sjukt hur många djur som gått döden till mötes?! För vad?? Att slängas i soporna 😡 Nu mättar det många magar under lång tid! Och nä, jag skäms som sagt inte ett dugg!!! "

"Otroligt mycket mat som kastas i onödan, låt dem ta tillvara på det, ni är nog mest avundsjuka🤣//mvh en sop ätare🤤"

"Ohyfsat, man ska ju sitta ner och grilla!" 

"Det jag inte riktigt förstår är hur detta påverkar grannarna?"

Relaterat: Också från Jönköpingstrakten. En händelse som Jönköpingsposten inte berättar om,

Kommentarer