Stor lönehöjning för att anställa från andra länder

Det blir snart stopp för arbetskraftsinvandrare att dela ut tidningar. Minimilönen som ska införas kommer distributionsbolagen aldrig att betala. Företag som Premo och VTD har idag en stor del arbetskraftsinvandrare anställda.

Regeringen har lämnat in en framställan till riksdagen om att de vill höja lägsta lönen för att få ta in arbetare som kommer utanför EU.

Det kommer inte att bli någon liten höjning. Socialdemokraterna vill se en minimilön på 29.880. Moderaterna flaggar för ca 27 500. Idag är det 13.000 innan skatt som gäller.

Enligt regeringen vill de hitta en bred uppslutning i riksdagen för en mycket kraftig höjning och det ser ut att lyckas.

I propositionen står inget datum angivet för starten utan att det ska införas när regeringen bestämmer, hur övergångsreglerna ska se ut är heller inte nämnt.

Oavsett regering efter valet ser det här ut att kunna genomföras med en bred majoritet i riksdagen.

Däremot ser det inte ut att bli någon branschprövning, det vill säga en prövning om det behövs arbetskraftsinvandring i en viss bransch. Där är moderaterna motståndare och SD kan tänka sig att svänga i deras riktning.

Lägsta lönenivå kommer dock att bli en tillräcklig spärr för tidningsutdelningsbranschen. Här är det bara "billigt som är gott". Och gratis är ännu godare.

Det var 2008 som den moderatledda alliansregeringen med stöd av Miljöpartiet införde bland de mest fria reglerna i världen för att hämta arbetare från andra länder.

Tidigare var det Arbetsmarknadsstyrelsen som efter rådgivning med facket som kunde ge tillstånd.

Nu fick arbetsgivaren all makten själv att fritt ta in arbetare och i stor utsträckning bestämma allt. Bara lönen officiellt uppgick till 13.000 innan skatt.

Inom branscher som bygg, restaurang och städ har det lett till en explosion av fattiga slavarbetare som jobbar under fruktansvärt svåra förhållanden. Sammanlagt talas det om att det ska ha gett 34 miljarder till den svenska statskassan och fått ner priserna för de rika på många tjänster. Medans arbetarna i flera branscher har levt under förhållanden som liknar ren människohandel.

Politikerna från de flesta partier tycks ha varit nöjda med detta under många år men de senaste årens debatt om integration och arbetstillfällen för nyanlända har fått partierna att börja vackla. Och nu kommer en rejäl förändring.

Inom distributionen anställdes innan 2008 många utlandsstudenter som fick arbeta tillfälligt på sina studentvisum. Men just det året blev det inte längre möjligt att studera gratis i Sverige för de som kom utanför EU.

De nya reglerna för arbetskraftsinvandring kom lägligt för de distributionsbolag som ständigt jagar efter billig arbetskraft och anställda som saknar möjligheter att ställa krav. Enligt flera distributionsbolag är det inte möjligt att hitta tidningsbud i Sverige. Vilket naturligtvis beror på att löner och förhållanden är alldeles för dåliga.

I reglerna heter det att arbetaren enbart får arbeta och vara i händerna på 1 företag. De flesta är inriktade på att stanna många år och försöka få permanent uppehålls- och arbetstillstånd till slut. 

Vart annat år vid arbetstillståndets förlängning kan arbetsgivaren utan motivation kasta ut den anställda om så önskas. Vilket skapat en slags livegenhet.


Kommentarer

Anonym sa…
Så hur många personer jobbar med arbetstillstånd som bud? Någon som har siffror på detta? Med tanke på vad VTD gjorde nyss med hyvlingen, så var det nog inte det bästa valet i sin helhet - för alla på företaget.

Vad kan detta innebära för personer som jobbar på VTD, som inte är bud? Kommer dem att sänka löner på kontor/chef sidan också för att täcka in förluster för att dem inte kan hitta folk som vill dela nattetid?

Eller kommer dem kunna hitta folk ändå; det är ju AMS som kan ordna jobb åt VTD, skulle det krisa.