VTD:s lönestölder i Göteborg: 16,5 miljoner på två år

Från tidningen Transportarbetaren september 2022.
 

Transportarbetareförbundet i Göteborg, avdelning 3, har genom schablonberäkningar kommit fram till att VTD genomfört lönestölder på 16,5 miljoner på Göteborgsfilialerna bara under de senaste två åren. 

Det var något av det som kom fram under mötet mot VTD i Göteborg den 15 september, som Transportarbetaren rapporterar (Länk) ifrån.

Chefer på VTD misstänks gå in i efterhand och fiffla med tidrapporterna för att minska eller stryka ut mertiden när tidningsbuden inte blir färdiga på den tid som företaget satt upp.  

Skillnaden mellan de löner som betalats ut och den lön som skulle ha betalats ut, enligt de tider som tidningsbuden rapporterat, är mycket stor. Schablonmässigt räknat enbart på VTD:s filialer i Göteborgsområdet fattas det 16,5 miljoner på ett par år.

Transportarbetaren rapporterar från det möte som hölls i Göteborg mot VTD:s hyvling som är riktad mot tidningsbuden i hela regionen.

– VTD har tydligt visat sitt förakt för personalen, och att de bara tänker på tidningsdirektörernas profit, säger ombudsmannen Peter Åkesson.

 - Men något liknande har inte de inte försökt genomföra tidigare inom distributionen.

Vrede, sorg och funderingar på hur ekonomin ska klaras av efter de godtyckliga lönesänkningarna präglade mötet, enligt Transportarbetaren.

10 procent, 40 procent, 7 procent, 2 procent, 15 procent, 9 procent, 20 procent, tidningsbuden rapporterade på mötet hur mycket de förlorar.

- 22 år och det här är tacken, säger ett tidningsbud som förlorar 3000 i månaden efter VTD:s hyvling.

Lars Jonasson drar en parallell till våldtagna kvinnor som inte blir trodda på grund av det ena eller andra, som klädsel eller att de var ute för sent på kvällen. VTD:s argument för att inte betala lön är liknande, "du är för gammal, andra kan klara det fortare, ingen annan, bara du som klagar..."

Transport har sagt upp flera lokala överenskommelser och kommer att fortsätta driva krav på mertidsbetalning.

VD:n Annika Nyberg påstår att det är allvarliga anklagelser facket kommer med. Men hon förnekar inte att VTD stryker mertiderna och sätter egna tider efter eget gottfinnande. "Vid extraordinära pass kan finnas behov av extratider, vilka då ska godkännas av filialföreståndare samt regionchef då varje distributör inte själva kan sätta sin egen arbetstid” 

I verkligheten står det följande i kollektivavtalet:

"Om tidsåtgången för arbetet överskrider den för dagen schemalagda tiden betalas ersättning därefter med 1,5 x timlönen."

 

Transport lovade att vara ute på filialerna under hösten och fortsätta att kräva papperen på bordet om lönebedrägerierna och uppmanar alla att jobba utan stress och alltid rapportera in all extratid.

Kommentarer

GUILLOU sa…
12 tidningsbud på det mötet..varför?Det är en allt väsentlig fråga att ställa.
Anonym sa…
det var fler men alla syns inte på bilden
Anonym sa…
Nu är även platsen vid den svarta tjejen ledig vilket kan bero att ingen vill sitta se röven på han i rött framför.
Men då undrar man varför ingen går och sätter sig längre fram där det är platser lediga.
Sen ställer sig fotografen så långt bak hen kan för att få med så många som möjliga med på bild.Det är köket som ligger bakom den snygga svarta bönan.
Anonym sa…
Var inte ens styrelsen där, eller? Satt de hemma vid TV:n nu också. Herregud?
Anonym sa…
Nu har VTD myglat in en arbetsledare som huvudskyddsombud med Transport goda minne. Så nu kommer VTD sno ännu mer ifrån oss.