Tidningsbudet, som företräddes av Transportarbetareförbundet, genom LO-TCO rättsskydd, förlorade helt i Arbetsdomstolen. Premo vann i rättegången som gällde stämning för olaga avskedande. Budet kom tillbaka en månad senare än beräknat från en resa till sitt forna hemland. Och hade ett sjukintyg från en klinik i Lagos.
Alla argument som las fram av LO:s advokat tillbakavisades som värdelösa medans rätten framhöll allt det som kom från Premo och Almega Medieföretagens advokat som sanningar, utan att de kunde verifiera sina uppgifter.
Premo är genom massor av berättelser från tidningsbud genom åren stämplat som ett av Sveriges med dysfunktionella företag.
Tidningsbudet hade jobbat prickfritt varje natt sedan 2006, hans far begravdes under vistelsen i Nigeria. Premo vägrade ge honom en enda dag ledigt utan lön mer än en återstående semestervecka. De korsförhörde honom aggressivt utan fackligt stöd under 3 timmar när han kom tillbaka.
Premo har lagt ner en otroligt massa timmar och mödor på en privatspanarutredning, som bröt mot all form av integritet som man förväntar sig av ett företag, och var riktad mot tidningsbudet och dennes familj. De hade med största sannolikhet köpt ut uppgifter om familjens flygbokningar från Ethiopian Airways samt betalat personer i Lagos, Nigeria för att försöka få fram uppgifter mot tidningsbudet .
Photo by Godwin Olatunde on Unsplash |
Premo och Almega Medieföretagen lyckades inte prestera ett enda bevis på att läkarintyget från Lagos i Nigeria verkligen var falskt. Arbetsdomstolen upprepar istället bara en uppgift från Premo om att det förekommer falska sjukintyg i Nigeria. Vilket saknar relevans i det aktuella fallet. I domstolen visades många bilder på läkaren där han tituleras Dr eller Doctor.
De gör stor affär av att kliniken som tidningsbudet hänvisar till inte är officiellt registrerad.
AD nämner aldrig svenska ambassadens uttalande att i Nigeria kan läkare och kliniker som inte är registrerade vara lika bra och seriösa som de som finns i register.
Nigeria är inte det samma som Östermalm, Nacka, Saltsjöbaden eller Täby där Arbetsdomstolens ledamöter känner till förhållandena.
Någon sjukvård på det sätt som AD:s ledamöter tänker sig existerar inte. Myndigheterna har inte ens blekaste aning om hur många som bor i Nigeria. Den senaste folkräkningen 2006 visade på 140 miljoner invånare. Numera beräknas det bo mellan 215 och 235 miljoner i Nigeria. AD försökte få tillstånd för telefonförhör under sanningsförsäkran från Nigeria. Men lyckades aldrig få kontakt med nigerianska myndigheter. Vilket de påstod att det krävdes.
AD brukar skriva långa domslut med noggranna förklaringar om hur de tolkar olika paragrafer och överenskommelser på arbetsmarknaden.
Domen i det här fallet är ytterligt torftig och innehåller ingen uppgift som styrker domslutet när det gäller det påstått falska intyget.
Intyget beskrev sjukdomen och gav detaljerade uppgifter om hur tidningsbudet behandlades. Domstolen tvingas konstatera att det var en adekvat behandling för det uppgiva sjukdomsförloppet. Tidningsbudet gjorde dialys vid två tillfällen på ett erkänt stort sjukhus. Alla vittnesmål från Lagos talade för att han var sjuk.
Domstolen anser att han möjligen var mycket sjuk, så som det berättas, men att det inte är fastställt att han var tillräckligt sjuk för att ha rätt att inte dela ut tidningar.
Samtliga ledamöter i domstolen är miljonärer. De har samlade bostadsvärden som uppgår till omkring 45 miljoner, en del är pensionerade med miljonpensioner, andra är fortfarande aktiva med jätteinkomster. De två som skulle representera arbetarsidan var båda pensionerade facktoppar som plussar på sina enormt guldkantade pensioner med inkomster från AD.
Hela processen i AD var bisarrt utdragen, som vanligt när det gäller rättegångar där Almega Medieföretagen representerar en anklagad part. Det är nu nära tre år sedan tidningsbudet avskedades.
Svenska Transportarbetareförbundet ska som förlorande part ersätta Medieföretagen och Pressen Morgontjänst Kommanditbolag för rättegångskostnader med 462 500 kr, heter det i avslutningen.
Kommentarer
Detta är helt missvisande. Var och en som äger en bostadsrätt, villa eller radhus i Sverige idag är miljonär och oftast mångmiljonär. Man har dock ingen nytta av dessa miljoner eftersom de sitter inlåsta i fastigheten. Detta är inte personer som äter gåslever och dricker champagne varje dag, som du vill antyda.
Jag delar ut 42 Transportarbetaren på mitt distrikt. Flera av dessa bor i bostadsrätt, villa eller radhus. Borde dessa uteslutas som klassförrädare enligt din logik?
Du börjar låta lite som Trump i detta fall tycker jag. I en rättegång kommer någon av parterna att "vinna". Man får acceptera det även om det svider. Låter ganska osannolikt för mig att alla i Arbetsdomstolen skulle vara köpta.
Och är man automatiskt en dålig person för att man råkar ha pengar? Om du vann en miljard på Eurojackpot. Skulle du då omedelbart lägga ner denna blog?
Nån klinik eller sjukhus finns inte på adressen.
Budet fick inte ut sin hela begärda semester och valde att direkt vid bokade av flygbiljetter att sätta resan hem 1 1/2 månader senare.Sen skyller han på sonen och säger att denna felbokade resan....
Det finns så mycket fel i denna artikeln läs domen.
Dessutom ska inte Premo eller någon annan kunna köpa ut uppgifter om en familjs flygbokningar. Det är integritetsbrott, vilket Premo gjorde sig skyldig till vid många tillfällen.
Det finns en klinik på den uppgivna adressen som ligger i läkarens bostad.
datum utifrån vad han ansåg lämpligast med hänsyn till familjens situation och
när flygbiljetterna var som billigast. Hemresedatumet den 27 januari 2020 valde
sonen med hänsyn till att E.O. hade möjlighet att vara borta från arbetet en
längre tid, och då flygbiljetterna hade ett mycket fördelaktigt pris. Även om
avresa eller återresa skulle behöva ändras, vilket skulle innebära en viss avgift,
skulle den totala kostnaden för den ursprungliga biljetten och en ombokning bli
8
mindre än kostnaden för att köpa biljetter avseende andra datum eller för att
köpa biljetter senare."
Tingsrätten hade kommit fram till att det var fel av bolaget att säga upp en arbetstagare och utdömt ett skadestånd på 100 000 krnonor. Men AD ändrar tingsrättens dom till arbetsgivarens fördel.
"E.I. förklarade vid mötet att han inte hade kvar några flygbiljetter, utan endast
boardingkort från hemresan, vilket han lämnade över. Med ledning av det
bokningsnummer som framgick av boardingkortet sökte J.T. under mötet
uppgifter om resan på flygbolagets hemsida. Såvitt han kunde utläsa tycktes
bokning av både utresa och återresa ha skett i ett sammanhang, vilket han
påtalade för E.I."ifrån domen
-De hade med största sannolikhet köpt ut uppgifter om familjens flygbokningar från Ethiopian Airways samt betalat personer i Lagos, Nigeria för att försöka få fram uppgifter mot tidningsbudet .- tidningsbudet artikelförfattaren.