AV: Stora brister på VTD

 


VTD-ledningen skryter på sociala medier om sin verksamhet och satsar speciellt på något som de kallar Employer Branding, att hitta talangfulla karriärister.

Men tidningsbuden på VTD behandlas allt sämre - cheferna stryker ut lönekraven och uppträder oförskämt och nedlåtande.

Nu ingriper Arbetsmiljöverket mot VTD och skriver att det vid deras inspektion på Landvetter framkommit allvarliga brister i företagets arbetsmiljöarbete.

Vid inspektionen framkom att VTD inte har undersökt och bedömt riskerna för våld. 

Och inte har några rutiner som säkerställer att tidningsbuden har tillräckliga kunskaper om de risker för våld och hot som finns i  verksamheten och om vad man bör göra för att undgå riskerna.

Bristerna ska va avhjälpa innan den 6 juni 2023 annars riskerar företaget höga viten eller förbud.

"Vid vårt återbesök kommer ni få visa och beskriva hur ni har uppfyllt kraven, och hur skyddsombud och arbetstagare har varit delaktiga i att uppfylla dessa. 

Reglerna om att vi har rätt att få den information som vi behöver för vår tillsyn finns i 7 kap. 3 § arbetsmiljölagen. 

Vilka ska vara med vid återbesöket? Vid återbesöket vill vi träffa samma personer som var med vid den här inspektionen."

En regionchef, en så kallad "regionchef support" och en HR-chef deltog vid inspektionen. En filialföreståndarchef, som också är nytt huvudskyddsombud, deltog också.

 

AV skriver vidare. "Ni som arbetsgivare ska göra det som behövs för att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet. Reglerna om detta finns i 3 kap. 2 § arbetsmiljölagen. Ert ansvar för arbetsmiljön gäller även under tiden ni har på er att åtgärda bristerna."

 

I arbeten som kan medföra risk för våld eller hot behövs särskilda rutiner som anger hur arbetet ska ordnas på ett säkert sätt. Då våld eller hot kan få omedelbara och mycket allvarliga konsekvenser är det viktigt att det som står i säkerhetsrutinerna speglar de aktuella riskerna.

Brister och krav 

 Brist 1: Våld och hot - undersökning, riskbedömning och åtgärder.

Vid inspektionen framkom att den största arbetsmiljörisken i er verksamhet är våld och hot, men ni har inte tillräckligt undersökt arbetsmiljöförhållandena med avseende på detta. Det är viktigt att regelbundet undersöka och bedöma risker i arbetet. Detta gäller också när något förändras i er verksamhet. Annars kan det hända att ni inte uppmärksammar, eller hinner åtgärda, risker i tid innan de leder till ohälsa eller olycksfall. 

Krav: 1.1 a) Ni ska se till att en undersökning och riskbedömning görs av arbetsförhållandena med avseende på hot och våld i er verksamhet. Undersökningen ska minst innefatta: 

• ensamarbete 

• möjligheten att kalla på snabb hjälp 

• geografiskt läge 

• nattarbete 

b) Ni ska, utifrån resultatet av riskbedömningen, i en skriftlig tidsatt handlingsplan ange de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. I handlingsplanen ska anges vem som ska se till att åtgärderna genomförs och när de ska vara genomförda. Genomförda åtgärder ska sedan kontrolleras. Se 2, 8 och 10 §§ AFS 1993:2. 

 

Brist 2: Våld och hot - säkerhetsrutiner

Arbetsmiljöverket konstaterar att VTD saknar lokala säkerhetsrutiner och instruktioner vid hot och våld.

"Då våld eller hot kan få omedelbara och mycket allvarliga konsekvenser är det viktigt att det som står i säkerhetsrutinerna speglar de aktuella riskerna.

Krav: 2.1 Ni ska se till att ni har skriftliga säkerhetsrutiner/instruktioner för situationer i arbetet som kan medföra risk för hot och våld. Rutinerna ska hållas aktuella och följas upp fortlöpande. Ni ska se till att rutinerna blir kända hos berörda arbetstagare. 

Säkerhetsrutinerna ska bygga på resultatet av ovan nämnda undersökning och riskbedömning. 

Upplysning: Att regelbundet gå igenom och vid behov även träna in hur man ska agera kan göra det lättare att agera som det är tänkt i en stressad situation. Se 3 § AFS 1993:2 samt 4 och 5 §§ AFS 2001:1."

 

Brist 3: Våld och hot i arbetsmiljön - kunskaper och instruktioner 

"Vid inspektionen framkom att ni saknar rutiner som säkerställer att era arbetstagare har tillräckliga kunskaper om de risker för våld och hot som finns i er verksamhet och om vad man bör göra för att undgå riskerna. 

Krav: 3.1 Ni ska se till att ni har rutiner för hur ni säkerställer att era arbetstagare får kunskaper om vilka risker för hot och våld som är förknippade med deras arbete samt vad man bör göra för att undvika att en vålds- eller hotsituation inträffar och vad man bör göra om en sådan inträffar. Se 4 § Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (1993:2) om våld och hot i arbetsmiljön. Se 4 § AFS 1993:2."

Kommentarer

Anonym sa…
Hej allesammans det här går att begära ut anonymt ifrån Arbetsmiljöverket.Och det kan göras anonymt här kommer det en länk https://www.av.se/om-oss/sok-i-arbetsmiljoverkets-diarium/?SearchText=&OrganisationNumber=&RegisterNumber=2023%2F005139&OnlyActive=false&FromDate=2023-03-05&ToDate=&SelectedCounty=&SelectedMunicipality=&SelectedHandlingType=