VTD - ett sjunkande skepp?

 

VTD:s meddelande till tidningsbuden i Göteborg. Ingen mer extratid kommer att beviljas. Ett grovt brott mot avtalet.

Först sänkte de lönerna godtyckligt i strid med kollektivavtalet utan turordning. Och därefter meddelar de att ingen mer ersättning för mertidsarbete kommer att beviljas. Också det helt emot gällande avtal.

VTD håller på att sjunka. Post och tidningar blir liggande outdelade på filialerna. Och tidningsbuden får inte ut lönen för en enda minut över de dumpade tiderna.

Transportarbetareförbundet protesterade först högljutt mot den hyvling av lönerna som företaget genomförde.

Men har sedan övergivit tidningsbuden och lämnat alltsammans vind för våg utan att ingripa.

Dagstidningar ska delas ut i tredje hand, enligt den prioriteringslista som tidningsbuden fått.

I VTD:s så kallade moratorium står det att prioritering av produkterna ska ske i följande ordning

1 Kommunpost

2 Paket

3 Dagstidningar

4 Veckotidningar och magasin

5 Annan post

VTD:s moratorium avslutas med att en "manager", chef, måste meddelas om de återlämnade produkterna.

Tidningsbuden i Göteborgsområdet har hamnat i en ohållbar situation. Hur mycket de än stressar går det inte att genomföra utdelningen. Trots att de lämnar tillbaka mängder av produkter jobbar många över tiden och får inte ett öre i lön.

De flesta tidningsbud verkar överens om att VTD är på väg "in i väggen" - och de vill ta buden med sig.

Här är en insändare.

Troligtvis är alla de brev som skribenten nämner VTD-post. "Vad sysslar de med." "Hur kan breven dröja i 14 dagar", frågar sig skribenten. 

En annan fråga är: Vad händer med ett företag som missköter utdelningen, sviker sina anställda och driver alltsammans i botten på det sätt som VTD-ledningen gör?

Kommentarer

Roland Ankarsten sa…
Kräv bli beordrade fullfölja arbetet när ordinarie arbetstid tagit slut. Isf måste extratid utbetalas enligt avtal.
Roland Ankarsten sa…
Vidare. VTD har såklart ingen skyldighet betala ut i efterhand begärd extra tid. Det är en missuppfattning av avtalet. Om dom nu som regel vägrar detta måste buden börja ringa sin kontakt för att höra hur dom vill ha det. Fortsätta med extra tid eller åka hem.
tidningsbud sa…
Eftersom VTD i Göteborg meddelat att ingen extratid kommer att beviljas är det helt meningslöst att ringa.VTD bryter kollektivavtalet rakt av igen.Tanken är att tidningsbuden ska försöka få ut så mycket som möjligt och känna sig pressade att arbeta gratis.Fackets beräkning är att tidningsbuden bara i Göteborgsområdet arbetat gratis för 16,5 miljoner under ett par års tid.
Roland Ankarsten sa…
Meningslöst ringa? VTD har väl ändå inte sagt att extratid ej kommer utbetalas ens om budet i förväg blivit beordrat utföra arbete utöver ordinarie arbetstid? I kollektivavtalets paragraf 1 står att arbetsgivaren leder och fördelar arbete. Det betyder, i detta fall, att budet själv inte har rätt besluta om arbete utöver ordinarie tid skall utföras eller ej.
tidningsbud sa…
Tidningsbuden i Gbg återvänder till filialer. De hade först en regel om att mer än en halvtimmes extratid aldrig kunde utbetalas men har sedan satt upp skyltar om att ingen mertid alls kommer att beviljas mer. Jag tror de flesta tidningsbud vet att bolagen har stulit löner för flera hundra miljoner. Flera av bolagen styrs av grovt yrkeskriminella och backas upp av Almega Medieföretagen som gång på gång visat att de hatar och avskyr tidningsbud som pesten.Rättegången mellan Tidningstänst och det bud i Ludvika som arbetade i nästan 45 år för TAB och avskedades för att hon vågade skriva upp mertid är ett slående exempel. Inlagorna där lyser av förakt och hat.