Slutet för Tidningstjänst?

Begravningsstämning på Tidningstjänst kontor efter beskedet igår om att Bonniers säger upp avtalet i hela Tidningstjänst område från Dalarna upp till Jämtland/Västernorrland.

Bonniers kastar ut statliga Tidningstjänst.

Bonway ska bli Sveriges största distributionsbolag, enligt Bonnier News ledning.


Därmed är också Tidningstjänst saga all. 

Bolaget mister sitt sista utdelningsområde.

Det grundades av riksdagen och staten i slutet av 60-talet för att rationalisera tidningsutdelningen i Sverige. Tidigare hade ofta var och en tidning sin egen utdelningsverksamhet.  

Till en början använde tidningarna Tidningstjänst och deras stora kontor i centrala Stockholm som rationaliseringsexperter som gick från område till område och rev runt bland tidningsbuden. Därefter tog privata bolag över igen. 

Men med tiden etablerade sig det statliga bolaget i fasta områden, oftast där som tidningarna ansåg det vara svårutdelat, som längst i norr och i Värmland.

2012 skrotade Mittmedia sitt bolag SMD, Svensk Morgondistribution och skrev avtal med Tidningstjänst. Tidningstjänst kontrollerade under en tid 70 % av Sveriges yta från Värmland ända upp till Haparanda.

Övergången till Bonway sker den 1:a november 2024  och Bonnier News skriver att all personal går över till deras bolag. Förändringarna brukar komma först efter en tid, när de nya herrarna börja känna sig varma i kläderna.

Beskedet är inte helt överraskande. Bonniers har tidigare ofta framfört att de är emot statlig inblandning i verksamheterna. Men när det gäller statligt mediestöd är Bonniers den koncern som tar emot mest, under 2023 får de 236 miljoner i mediestöd. (Plus ett antal miljoner i distributionsstöd som delas ut först när året gått ut.)

DN och DI avstår dock från mediestöd, de redovisar flera hundra miljoner i vinst om året.


Kommentarer