Arbetsmiljöverket ställer krav på Point efter kidnappningen i Kristianstad




En tid efter att ett tidningsbud kidnappats och torterats i Kristianstad i augusti i år fick distributionsbolaget, Point Logistik, besök från en inspektör på Arbetsmiljöverket.

Och han var inte nöjd.


För det första kunde Point inte visa att de gjort någon utredning om den allvarliga händelsen den 12 augusti.

Arbetsmiljöverket skriver:

"Ni ska utreda de bakomliggande orsakerna till den olycka som inträffade i er verksamhet den 12 augusti 2019. Av utredningen ska framgå vilka orsaker eller faktorer ni bedömer låg bakom händelsen eller bidrog till händelsen, vilka åtgärder ni eventuellt vidtagit eller planerar att vidta för att förhindra liknande händelser i framtiden."



Brist nummer 2, enligt inspektionen.
"Ni kunde vid inspektionen inte redogöra för några rutiner om hur ni utreder de bakomliggande orsakerna till de händelser av ohälsa, olycksfall och allvarliga tillbud som inträffar i er verksamhet.


Ni ska upprätta rutiner som tydliggör hur ni utreder orsakerna till ohälsa, olycksfall och allvarliga tillbud som inträffar i er verksamhet.
Rutinerna ska dokumenteras skriftligt."


Brist nummer 3:
"Ni kunde inte redogöra för några undersökningar och riskbedömningar av arbetsförhållandena kopplat till det arbete era arbetstagare/distributörer utför med avseende på risker att utsättas för våld eller hot om våld."
 

Ni ska undersöka möjligheterna att få hjälp snabbt


Kravet är att undersöka arbetsförhållandena kopplat till det arbete era arbetstagare/distributörer utför med avseende på risker att utsättas för våld eller hot om våld. Ni ska här även beakta/undersöka ensamarbete. Ni ska därutöver undersöka möjligheterna att få hjälp snabbt i arbetet när så behövs.
Ni ska utifrån resultatet av undersökningen bedöma riskerna för att era arbetstagare kan drabbas ohälsa eller olycksfall.
 

Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och innehålla en beskrivning av;
• vilka förhållanden som bedöms vara förenat med risker för ohälsa
• om riskerna är allvarliga eller inte. 

Ni ska i en handlingsplan ange de åtgärder som - utifrån genomförd undersökning och riskbedömning - behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall och som ni inte genomför omedelbart.

I handlingsplanen ska, förutom åtgärderna, anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att de genomförs.

Handlingsplanen ska dokumenteras skriftligt.

Nummer 4
"Ni redogjorde bland annat för att ni genomför undersökningar och riskbedömningar inför/vid omorganisationer etc."

Men, heter det vidare, det var mer oklart hur ni regelbundet undersöker era mer "permanenta" eller förutsägbara arbetsförhållanden och bedömer riskerna för ohälsa och olycksfall.

"Exempel på arbetsförhållanden där ni inte tillräckligt kunde redogöra för hur ni regelbundet och planerat ska undersöka och riskbedöma var; våld och hot, ensamarbete, belastningsergonomi, fallolyckor, trafik etc."
 

Ny inspektion den 5 november


För att kontrollera om bristerna är borta ska Arbetsmiljöverket genomföra en en ny inspektion den 5 november på samma plats.
 

Och i avslutningen på inspektionsmeddelandet heter det att förbud eller vite kan följa om bristerna kvarstår.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag hoppas att tingsrätten dömer galningen till livstidsutvisning som åklagaren yrkar på i sitt åtal.