De läser avtalet som fan läser Bibeln

Bild från en dansk film om tidningsbud


"Bolagen läser kollektivavtalet som fan läser bibeln", säger ett tidningsbud om Distributionsföretagens tolkning av avtalet.

  
SVT Örebro slog huvudet på spiken när de i våras skrev att tidningsbuden inte får ut hela sin lön. SVT
 

"Som tidningsbud på Prolog gäller det att vara snabb. Företaget har räknat ut exakt hur lång tid utdelningen ska ta. Tar det längre tid är det gratisjobb som gäller många gånger, vittnar flera anställda."
Det gäller inte bara det aktuella bolaget, Prolog, utan samma sak rapporteras på plats efter plats över landet.

Bolagen har gått ihop om att inte betala ut full lön till tidningsbuden. Gratisarbete förekommer och genomförs i stor utsträckning över landet.


Det är ett rykte som inte längre är ett rykte. 
Det finns dokumenterat genom Distributionsföretagens Arbetsgivarorganisation, Almega Medieföretagen.
Och det är genom Almega Medieföretagen som Distributionsföretagen agerar gemensamt mot tidningsbuden.

En jurist på Almega skriver att tidningsbudens huvuduppgift är att dela ut tidningarna på den tid som är fastställd ensidigt av morgontidningarna och distributionsbolaget. Enligt juristen kan alltså varken fackföreningen eller tidningsbuden påverka eller förhandla eller motsätta sig det beting som bolagen fastställer.

"Arbetet som tidningsdistributör består av huvudsakligen två kärnuppgifter; att dela ut rätt tidning till rätt adressat och att göra det inom den tid som kunden, det vill säga morgontidningsföretaget, och bolaget kommit överens om och fastställt.


Den tid som är avsatt för utdelning inom respektive distrikt har bolaget fastställt genom noggrann uppmätning. Vid mätningen beaktas ett stort antal faktorer som påverkar tidsårgången såsom exempelvis körsträcka, hastighetsbegränsningar, antal stopp samt, i förekommande bil, antal trappor i flerfamiljshus."

Enligt juristen säger kollektivavtalet att endast vid för årstiden helt exceptionella väderförhållanden, eller vägavstängning, försening från tryckeriet eller annan helt oförutsägbar händelse som inte tidningsbudet själv kan påverka, så kan tiden utökas med så kallad extratid. I övrigt kan ingen betalning utkrävas annat än för den tid som bolagen tilldelar den anställde.

Allt tal om ett rent tidlöneavtal är enligt Almega Medieföretagen inte sant. Bolagen sätter en betingslön till den anställde.
 

Transportarbetareförbundets beskrivning av avtalet är att det är ett rent tidlöneavtal, där det för all tid som tidningsbuden arbetar ska utgå lön. När tidningsbudets fastställda sysselsättningsgrad inte räcker till ska lönen justeras genom att mertid utbetalas. Bolagen ska betala 50 % extra i lön för mertiden för att på så sätt tjäna på att öka sysselsättningsgraden istället för att ständigt betala ut mertid.
 

Det fanns tidigare ett avtal för tidningsbuden om att mätningar skulle ligga till grund för lönen. Det avtalet började gälla 2008. Då skulle nya mätningarna kunna begäras och måste göras inom ett par månader. De skulle göras på ett speciellt sätt, en person från facket skulle vara med, förhandlingar om tiden skulle hållas och i slutändan skulle en nämnd kunna avgöra skiljeärenden. I det avtalet fanns det även kvar ackordstillägg.
 

Det avtalet avskaffades helt 2011. Då det påstods att parterna var överens om ett rent tidlöneavtal.

Vad står det då i verkligheten i avtalet? Länk till avtalet.

Transportarbetareförbundet har rätt om avtalet och Almega ljuger.

Men avtalet innehåller en passus som kan göra det svårt för tidningsbuden att kräva ut sin rättmätiga lön.
 

Ur avtalet;
Löneformen är tidlön och beräknas per månad eller timme.

Mom 3.4 Extratid 2
Om tidsåtgången för arbetet överskrider den för dagen schemalagda tiden betalas ersättning därefter med 1,5 x timlönen.
Mom 3.5
Om särskilda skäl föreligger kan arbetsgivare och arbetstagare komma överens om att ersättning för Extratid 2 betalas om den för dagen schemalagda tiden överskrids med 30 minuter eller mer.
Sådan överenskommelse ska godkännas av de centrala parterna för att vara giltig.
Arbetsgivaren ska beordra extratid i förväg eller godkänna den i efterhand.

Avtalet innehåller ingenting om exceptionella förhållanden för mertid eller att bolagen ensidigt kan sätta upp ett fast beting genom egna mätningar. Någon form av mätningar nämns överhuvudtaget inte i avtalet.


Men avtalet innehåller en juridisk svaghet i en anmärkning som kan göra det svårt att få betalt för arbetstiden, om tidningsbudet inte försökt kontakta arbetsledningen när den av bolaget fastställda tiden löpt ut.
 

Anmärkning
Om arbetstagaren inte kommer att kunna fullfölja sin utbärning inom schemalagd tid skall arbetstagaren kontakta arbetsgivaren för besked. Om arbetstagaren inte får besked skall utbärningen fullföljas och extratid utgå.

Kommentarer

Anonym sa…
Om du inte får betalt så lägger du dina tidningar och går hem.Du jobbar till din sluttid och informerar din FF innan du går ut på ditt distrikt att du ej delar efter sluttiden.Då skall det utgå en order Chefen ovanför ff att du skall dela.Eller så ringer du en halvtimme innan sluttiden och begär extratid säger ff nej då...
Anonym sa…
Mätning av distrikt i Göteborg kan gå till på det viset att budet får ledigt och dom skickar ut en jourbudsråtta eller nåt liknade som springer fortare en fortast för denna på ett helt okänt distrikt.Alla reklamationer stoppas naturligtvis.Och 5-kolonnaren kommer tillbaka med en fantasi tid...
Anonym sa…
Magnus Ryttinger som var mätbud i 2018-2019 och fackligt aktiv här på VTD är nu chef.Så han gjorde väl ett fantastiskt bra jobb som mätbud...��