Premo spelade in film i Afrika - för att sparka budet

Tidningsbudet ljuger, hävdar Premos chefer.

De korsförhörde mej i tre timmar ensam och missförstod vad jag sa, menar budet

Nu har Premo lämnat in en filminspelning från ett afrikanskt land till Arbetsdomstolen. 

För att fälla Premo-budet och försöka övertyga domstolen om att de gjorde rätt när de avskedade honom.


Finns det ett sjukhus någonstans vid den här gatan?

Tidningsbudet har ett läkarintyg och en faktura från ett sjukhus som ska ligga någonstans i närheten.
Premos chefer hävdar att både läkarintyget och sjukhuset troligen är fejkade uppgifter för att dölja att tidningsbudet var olovandes frånvarande en kort tid från arbetet som tidningsbud.

Premo är kända för att ifrågasätta och misstro tidningsbuden

Premochefernas filmvisning i Arbetsdomstolen ska visa att det inte finns några tecken som tyder på att det ligger ett sjukhus på den adressen. Videon visar hur det ser ut runt om den adress där sjukhuset ska ligga, enligt tidningsbudets uppgifter.
 
Om det finns ett sjukhus här så är det illegalt! Skriver Premo i sitt svar till stämningen för olaga avskedande  till Arbetsdomstolen. Då är sjukintyget ogiltigt, enligt Premo-cheferna.

Det finns inget officiellt sjukhus registrerat här, enligt Premos ledning och ingen läkare registrerad i den aktuella staden med precis det namnet som har undertecknat tidningsbudets sjukintyg. I andra städer i samma land kan det finnas registrerade läkare som heter så, skriver företagets ombud från Almega.
Premo har också, enligt vad de uppger, fått ut uppgifter om tidningsbudet och hans familjs bokningar av flygbiljetter, genom det  flygbolag som anlitades.

Bakgunden: Premo avskedade ett tidningsbud för olovlig frånvaro för ett och ett halvt år sedan. Budet å sin sida säger att han 5-6 dar efter att han kommit till sitt forna hemland blev allvarligt sjuk och hade hög feber. Han blev tvungen att tillbringa en tid på ett sjukhus och kunde inte börja jobba igen som planerat.
Facket har genom LO:s rättsskydd stämt Premo inför AD för olaga avskedande. Kravet är att ogiltigförklara avskedandet, betala lön ända fram till en kommande dom och 200.000 i skadestånd. Andrahandsyrkande om AD godkänner uppsägning, är uppsägningslön i 6 månader. Målet skulle gått upp i början av året men ställdes in och är ännu inte utsatt på något nytt datum. Arbetsdomstolen har ställt in många förhandlingar och ligger efter med många mål på grund av pandemin.
 
Ett tidningsbud hade ledigt cirka 8 dagar och hela familjen hade länge planerat en resa till landet de är bördiga från.
Enligt Premo ska tidningsbudet redan ett halvår innan ha försökt utverka en längre ledighet än de dagar som han hade sparad semester. Men det gick inte, han kunde inte få ledigt någon mer dag, enligt företaget
Han har arbetat för Premo sedan 2006 och ingenting i företagets inlaga till AD säger att det finns några tidigare klagomål på budet.
En annan sak som påverkar händelserna är att Tidningsbudets far dog en tid innan avresan och att begravningen ägde rum när budet var i landet.

Tidningsbudet sjukskrev sig en vecka innan ledigheten. Premo menar att det också var fejk. Själv hävdar han att han ramlade i en trapp och skadade sig. Han uppsökte sin vårdcentral under dagen, men senare på kvällen avreste han till sitt forna hemland i Afrika. Enligt Premo förlängde han medvetet ledigheten både innan och efter semesterdagarna.
 
 
Transportarbetareförbundets ombud hänvisar i sin inlaga till en ambassadör i det aktuella afrikanska landet som säger att det finns många sjukhus som inte är registrerade. 
Ja, landet har ett av de mest kaotiska sjukhussystemen i världen med överfulla sjukhus och små resurser i den statliga vården. Och det kan ta evigheter innan ett sjukhus lyckas få en registrering om de ens försöker. 
Men läkare vid de många icke-registrerade sjukhusen kan vara lika skickliga som de som finns i landets officiella listor.
I det här landet väljer man inte ett sjukhus för att det finns registrerat utan efter personliga rekommendationer.
Troligtvis skulle 99 % av alla företag i Sverige ha accepterat den anställdes version och godtagit intygen och gått vidare i livet. Även om de hade hållit historien för lite skakig och veckosjukskrivningen innan ledigheten kunde se misstänkt taktisk ut.
 
Nu pratar vi Premo.
Många tidningsbud har åratals erfarenhet av att få stånga sitt huvud blodigt för att få Premos chefer att ens förstå självklara och helt belagda saker.
 
Ett par dagar efter att tidningsbudet återkommit från sin förlängda vistelse i det forma hemlandet kallades han till ett möte på kontoret och korsförhördes av två chefer under tre timmar. Ensam och utan stöd.
Han ska då enligt Premo ha erkänt vissa saker om resan och sjukskrivningen. Men tidningsbudet menar att han pressades och att cheferna missförstod honom.
 
Almegas jurist skriver att Premo ställer upp ett lag med tre chefer i rättegången. En ska gå igenom vad Premo fått fram i sin utredning om vad som föregått i det afrikanska landet. En ska berätta om filmvisningen och chefens forskningsresultat i det afrikanska landets sjukhus- och läkarregister. En chef ska berätta att han har fått ut uppgifter från det flygbolag som familjen reste med, som enligt Premo tyder på att tidningsbudet redan ett par månader före avresa ska ha bokat datum som avviker från ledigheten. Två chefer ska berätta om det tre timmar långa korsförhöret när tidningsbudet kom tillbaka. Och om hur tidningsbudet senare, enligt cheferna, har ändrat sina uppgifter.
 
LO:s rättshjälp har kallat två släktingar till tidningsbudet som under ed ska vittna om vad som hände på resan och lämna uppgifter om familjens flygbokningar. Tidningsbudet ska under sanningsförsäkran bland annat berätta om hur han insjuknade i sitt forna hemland och inte kunde komma tillbaka i rätt tid till tidningsbudsjobbet.

Uppdatering:
Målet är nu uppsatt igen på AD:s förhandlingslista. 

Torsd. 21.10 med forts. fred. 22.10 kl. 09.00 båda dagarna


Mål Nr. A 55/20 (3:2)


Svenska Transportarbetareförbundet ./. Medieföretagen och Pressens Morgontjänst KB
 

En arbetstagare har avskedats på grund av påståenden om att han dels varit olovligen frånvarande från arbetet, dels farit med osanning härom i sina kontakter med arbetsgivaren. Fråga om avskedandet varit lagligen grundat.
 
Uppdatering 14 oktober 21: 
Förhandlingen inställd igen. Den här gången på grund av att Arbetsdomstolen inte ännu fått kontakt med afrikanska myndigheter som ska ge tillstånd till telefonförhör med ett vittne. Ny tid kommer att fastställas senare. 
 
Uppdatering: Målet är uppsatt igen. Men först i april 2022.

Onsd. 6.4 med forts. fred. 8.4 kl. 09.00 båda dagarna

Mål Nr. A 55/20 (3:2)

Svenska Transportarbetareförbundet ./. Medieföretagen och Pressens Morgontjänst KB
 
En arbetstagare har avskedats på grund av påståenden om att han dels varit olovligen frånvarande från arbetet, dels farit med osanning härom i sina kontakter med arbetsgivaren. Fråga om avskedandet varit lagligen grundat.

 

Kommentarer