Premo: Jättetrakter mitt i Pandemin

   Det liknar ocker.



Det är tryckt stämning på Stockholms filialer efter att Premoledningen hänsynslöst sparkat bud mitt under Pandemin. 
Rivit ner distributionen på filial efter filial och lagt ut monstertrakter. 
 
Ännu mer stress och orimliga arbetsbördor med jobb långt fram på morronen har blivit resultatet efter de stora omläggningarna på Premo.

Kvällstidningar och fler paket läggs också på utan hänsyn. 
Många Trakter har visat sig helt felplanerade och ohållbara. 
Utsliten utrustning repareras inte längre.
Och Premo har brutit mot LAS-reglerna.
 
Nu tvingas Premo till desperata försök att nyrekrytera efter att rutinerade bud ger upp och slutar. Eller är sjukskrivna.

Mitt i alltihopa påstår Premocheferna att de firar tidningsbuden med ett 50-årsjubileum.

På vissa filialer kan rutinerade filialföreståndare ha lyckats styra upp förändringarna skapligt  - men på många filialer är krisen ett faktum.

Under många år har Premo hankat sig fram genom att anställa hundratals arbetskraftsinvandrare från Pakistan. En hel del av dem har sparkats ut när ledningen har infört stortrakterna under det senaste året.

Idag tar även pakistanier avstånd från Premo och rekommenderar inte sina landsmän att ge sig åt Premo.

- De utnyttjar dig maximalt och du får troligen aldrig något permanent  arbetstillstånd.

 Det kan liknas vid ocker

De pakistanska tidningsbuden som blev uppsagda har tre månader på sig att försöka skaffa ett nytt jobb. Annars är alla deras ansträngningar förgäves och de måste återvända till sitt hemland tomhänta.

På Premo har de då arbetat många gånger helt gratis och utan att våga kräva rätt lön eller mertid på grund av rädslan att inte få förnyad anställning. De har varit i händerna på företaget helt och hållet och kastas ut utan något annat än att ha blivit utnyttjade för ett tufft nattarbete. Det liknar det som allmänt kallas för ocker.

 Cheferna håller inte måttet

Nya Enhetschefer och nya filialföreståndare beskrivs som misslyckade och oerfarna.

Ekonomin har fallit istället för lyft. Tidningsbuden går långt över sysselsättningstiderna och kämpar för att få ut lön för hela arbetstiden genom mertidsersättning. Extratiderna står som spön i backen.


 

 Tänk er Stockholms befolkning:

Premo har under lång tid inte lyckats rekrytera arbetare trots det enorma underlaget och den stora arbetslösheten.

Idag försöker de återigen desperat nyrekrytera. Men alla hoppar av. De nya trakterna har gjort att försökskandidaterna ibland ger upp redan långt innan visningen är slut och går hem.

-Det kan inte ha varit det här jobbet de  talade om i presentationen.

En sak som sällan uppmärksammats är att det finns ett villkor i Mediestödsförordningen för att distributionsstödet ska betalas ut. De får bara ta in andra produkter som till exempel kvällstidningar och paket i samdistributionen om det inte försämrar kvalitén på morgontidningsutdelningen. Vilket det gör på Premo idag. 

 Presstödsförordningens 4:e kapitel 5:e § sista stycke.

 

 Två ordförande gick upp i rök

En annan historia handlar om att de två senaste ordförandena för tidningsbudsektionen i Stockholm  båda gått upp i rök. Och ansvariga ombudsmän beskrivs som latmaskar.

Och på 1200 tidningsbud finns det bara två skyddsombud som delat upp hela Stockholm i två jätteområden, södra och norra. Som de inte på något sätt klarar av att hantera. 

På så sätt kan det regionala skyddsombudet på avdelning 5 ha ryggen fri och strunta i förhållandena.

Företaget har inte gjort några risk eller konsekvensutredningar på omändringarna. Facket har också godkänt förändringarna utan att bry sig om konsekvenserna. Premo har brutit mot LAS-lagstiftningen. 

Sparkade bud har alltid förtursrätt på alla nyanställningar i nio månader efter uppsägningen. Något som Premo inte följde när sommarbuden anställdes på många filialer.

En del personer har satts upp på en andra LAS-lista och ibland på en tredje mot reglerna. Alla filialföreståndare har undantagits från listorna.


 Nedgången började för 20 år sedan

Medieföretagen som ger ut DN och Svenska Dagbladet påstår sig vara demokratins stöttepelare. Samtidigt som de inte klarar av att skapa drägliga arbetsvillkor för de egna arbetare som drar det tyngsta lasset på nätterna. 
Och inga granskningar sker inom de egna leden.

 Hänsyn har inte varit något ledord inom Premo:

Redan för 20 år sedan började Premo rekrytera chefer som såg ner på tidningsbuden.

Premo fyller 50 år i år och firar tidningsbuden året ut LÄNK - genom att ge dem ännu en riktig käftsmäll.

Kommentarer

Anonym sa…
Sen har vi det intressanta faktumet att på biltraket så måste man godkänna att PREMO omregistrerar bilen till transportfordon, vilket gör att vanliga försäkringsbolag inte vill ha med din bil att göra.
När det infördes så fick man en lapp i näven med orden fyll i den här, inte ett ord om konsekvenserna, det dök upp först senare.
Sen följde en rad ursäkter och diverse bortförklaringar innan PREMO lyckades skaka fram ett försäkringsbolag som accepterade att en privat bil var omregistrerad av ett bolag som inte ägde den.
Att varje registrering kostar PREMO 5 000 € tycks inte vara så viktigt, pengar som kunde läggas på att förse oss med företagsfordon så vi slapp skyhöga kostnader för att reparera och underhålla våra privata bilar.

PREMO måste vara det i särklass sämsta företaget i Sverige att SVD och DN inte skäms ögonen ur sig är ett mirakel, men dom låtsas säkert som att allt är frid och fröjd