Från Julas slavfabriker till tidningsbuden

   
Bild: Finnwatch


Jula, Early Bird. Nu krokar vi arm. Står det i pressmeddelandet.

Tidningsbuden ska bli Julas "packåsnor" i Sverige.

I början av maj går Jula och Early Bird ut med att de "krokar arm". Early Bird ska dela ut alla Julas paket. Stora prylar genom hemleveranser med bilar på kvällstid och mindre paket som postlådepaket tillsammans med tidningarna på natten. Och Jula ska stortsatsa på e-handel.


Tajmingen blev inte bra. Precis samma dag gick en av kvällstidningarna ut med en hovrättsdom  - och berättar om vad som hände en sextonårig flicka i Sverige.

Jula ska storsatsa på e-handel och använda tidningsbuden till "lastmile".

Försäljningen sker via webben, men Jula har också omkring 110 varuhus i Sverige, Norge och Polen. Och är sen lång tid tillbaka en av de största aktörerna i Sverige för billiga Kina-produkter. Villaprylar, trädgård, hobby, handmaskiner och mycket annat.

Givetvis nämner Early Bird och Jula ingenting om förhållanden för arbetarna i Kina. 

Tyvärr lyser det rött både för miljön och arbetsvillkoren när det gäller Julas Kinaimport.

Förutom att importvarorna innehåller ett enormt koldioxidavtryck är Jula kända för att köpa så billigt som möjligt och utan moral.

I november 2021 publicerar Expressen en granskning om lågprisjättarna som visar att Jula tillhör de värsta i klassen. Julas ledning vill inte ge svar på frågor om vad som händer på deras fabriker i Kina.

Barnarbete och tvångsläger

Expressen spårar deras tillverkning till både barnarbete och tvångsläger. 

"Så tjänar lågprisjättarna miljarder kronor på tvångsarbete i Kina." "Larmen inifrån fabrikerna". "De drar nytta av slavarbete". Är några av rubrikerna.

Vi har tidigare berättat om hur Early Bird levererar åt den kinesiska snabbmodejätten Shein. Som har alla röda lampor tända för miserabla arbetsvillkor och miljöförstöring. För Jula lyser det också rött hela vägen. Arbetarna i deras fabriker bor precis som Sheins textilarbetare inhysta inne på fabriksområdena och kommer från fattiga provinser. Det handlar i stor utsträckning om fabriker i Guangzhou, tidigare kallat Kanton.

Lönerna är minimala och arbetsdagarna oändliga. Bara en dags ledigt i månaden är vanligt och tempot enormt uppskruvat. Maskiner, kemikalier och färger används utan tillräckliga skydd. "Arbetsmiljön är uppenbart livsfarlig för arbetarna", skriver Expressen

Arbetarna slits ner på kort tid och ersätts med nya unga migranter som ofta kommer från landsbygden.

Miserabla förhållanden

I Expressens granskning dömer Jula själva ut sina egna Kinafabriker:

Endast 17 procent av de egna fabrikerna bedöms som ”bra”.

Resten, det vill säga 83 procent, anses vara problematiska på olika sätt. De placeras i kategorier som kallas ”moderate risk”, ”high risk” och ”critical”. 

Så mycket som en tredjedel av Julas leverantörer i Kina finns inom det som bedöms som ”high risk”. Till och med i Julas egen genomgång är 8 % "kritiska" leverantörer, det handlar då om barnarbete och liknande saker, enligt bolaget. "Vår granskning visar också att en av Julas leverantörer i Kina har haft ett dokumenterat samarbete med en avdelning inom Kommunistpartiet som ansvarar för tvångsförflyttningar av den i Kina utsatta folkgruppen uigurer", skriver Expressen. Tidningen har pratat med en man från folkgruppen i Stockholm "som har reflekterat mycket över hur de billiga produkterna på våra svenska butikshyllor skapats och tycker att det svenska samhället borde vakna upp. Några av de glänsande mobiltelefonskalen, färggranna skruvdragarna och solstolarna på varuhusen kan ha gjorts av hans egna släktingar. - De offrar sitt blod och svett i fabrikerna för vårt välstånd och för företagens profit." Ur Expressen.

- Det här är en skam för oss och en skam för mänskligheten. 

"Min analys är att de inte gjort någon analys. Deras vinster och omsättningar ökar, men då ökar också deras påverkan i världen. Då borde man ha en reflektion kring det", säger en expert på hållbarhet.

 Herrgård för 237 miljoner

Ägarfamiljen för Jula i Sverige samlar på sig mer och mer. Miljarder som varken de eller kommande generationer någonsin skulle kunna göra av med.

Men de gapar ständigt efter mer, mer. Det räcker inte att tjäna 50.000 % mer än en kinesisk arbetare.

2014 köptes herrgårdarna Stora Ek och Boterstena av Julaägaren för 237 miljoner kronor. Julaägaren har också under åren plockat ner  aktieutdelningar och inkomster för miljardbelopp i sina fickor, ytterligare en herrgård för 38 miljoner kronor och lyxbilar.
Varifrån kommer miljarderna? Svaret finns runt 840 mil bort I Guangzhou i Kina. Här skapas miljarderna av låglönearbetarna som jobbar under förhållanden som vore fullständigt otänkbara i Sverige.


Early Bird-ledningen sur

Early Birds kontorsanställda är säkert sura. Som om de svalt en citron.

För att bli kritiserade när de samarbetar med företag utan hållbarhet som utnyttjar fattiga arbetare i Kina.

Men i nästa stund går det hur bra som helst att framställa sig själva som miljövänliga och klimatsmarta, och ett föredöme.


Kommentarer