Premo: Tidningsbudet möter Premos bossar i rätten

Hur ska det gå för tidningsbudet som Premos märkliga chefer gått all-in för att dra ner.

Och som avskedades i februari 2020. Snart möter han sina forna chefer i rättssalen.

Den gata där tidningsbudet ska ha fått vård i läkarens hemmaklinik

Transportarbetareförbundet stämde Premo inför Arbetsdomstolen med kravet att avskedandet ogiltigförklaras och lön från februari 2020 fram till rättegångens första dag. 

Som ser ut att bli den 12 oktober 2022. Samt ytterligare 200.000 i skadestånd.

Som andrahandsyrkande i det fall domstolen skulle anse att det inte fanns skäl för avskedande men däremot för uppsägning, att tidningsbudet får uppsägningslön 6 månader och ett skadestånd på 80.000.

I en närmast bisarrt utdragen rättsprocess ser nu upplösningen ut att närma sig efter omkring 2 år och 8 månader. Och det blir en ovanlig roll för arbetsdomstolen. Som normalt bara har att ta ställning till arbetsrättsliga frågor. Här ställs Premos omfattande privatspanarutredning mot tidningsbudets och LO rättshjälps försvar. Som främst består i att släktingar och en vän i det tidigare hemlandet kommer att vittna under ed om hur tidningsbudet låg sjuk och oförmögen att arbeta i den stora kaotiska staden i Afrika. Där sjukvården inte inte på något sätt fungerar likadant som i Stockholm.

På Premo-kontoret  har cheferna gått all-in för att få fram uppgifter som talar mot tidningsbudet. De beskyller honom för brottet "brukande av falsk urkund", hans närmaste beskylls för att ha lämnat falska vittnesmål under ed. Och tidningsbudet har enligt Premo och deras advokat ljugit och ändrat sina uppgifter fram och tillbaka. Den läkare och den klinik som budet säger sig ha anlitat under sin sjukdom i den afrikanska staden finns troligen inte, enligt Premo och finns den är är verksamheten illegal och intygen värdelösa, enligt dessa. De påstår att de ska anmäla läkaren till Nigerias myndigheter. Och har skickat in en tidningsartikel där det beskrivs att det förekommer falska köpta läkarintyg i Nigeria. De har dessutom videofilmat den aktuella gatan i huvudstaden Lagos och lämnar in den som bevis på att de inte kan hitta någon sjukinrättning. Cheferna har använt många hundratals arbetstimmar för att försöka utröna och få fram uppgifter som talar mot sin mångåriga medarbetare.

Ett normalt företag skulle ha släppt det och godkänt att den anställde hade sjukintyg och en faktura från en läkarklinik i Afrika och enligt vittnesmål legat sjuk i feberyra, blodförgiftning och troligen dött utan läkaringripande. Han hade arbetat prickfritt varje natt för Premo sedan 2006.

Men Premofilosofin är sen gammalt att aldrig släppa kollen av tidningsbuden för då rasar korthuset. Därför gick ett helt team med Premos chefer, varav flera sen tidigare har ett dokumenterat mycket märkligt beteende, fullständigt "bananas" i att försöka dra ner budet, korsförhöra honom och få honom omedelbart sparkad när han kom tillbaka från Afrikaresan omkring en månad efter det att hans semesterledighet hade gått ut. Och efter fackets stämning har de intensivt jobbat med att försöka skaffa uppgifter som talar emot den tidigare anställde.

Tidningsbudets LO-advokat har bland annat lämnat in en utsaga från svenska ambassaden i Nigeria som säger att sjukvårdssystemet är bland det förmodligen mest kaotiska i världen och att oregistrerade läkare kan vara lika skickliga och välmeriterade som de som finns officiellt.

Medan Premo hävdar att alla läkare och sjukinrättningar måste vara registrerade hos en myndighet och den aktuella läkaren finns inte i registret.

 

Alltsammans bottnar i den resa som tidningsbudet gjorde till sitt gamla hemland i Afrika där hans far just hade dött och skulle begravas och där släkten skulle träffas.

Enligt Premos som har fått tag i familjens flygbokningar genom flygbolaget ska familjen ha bokat en resa för tidningsbudet ner till Afrika den 11 december. Han sjukskrev sig en vecka den 11 och uppgav att han ramlat i en trapp. Reste samma dag mot Afrika. När han kom fram till sitt forna hemland kunde han inte följa familjen ut på landsbygden utan blev liggande sjuk i huvudstaden hos en vän som också skjutsade honom till en läkare för behandling. Han hade fått beviljad semester bara mellan 17 december och 24 december. Men kunde inte återvända förrän den 27 januari 2020, då han också hade en hemresa redan tidigare bokad, enligt Premo.

Det Arbetsdomstolen ska ska ställning till liknar mer en vanlig rättegång i brottmål än en arbetsrättsförhandling.

Premo ska ställa upp med ett team på tre chefer som ska vittna om deras olika spaningsresultat.

Under ett och ett halvt år har rättegången skjutits upp på grund av problemen med att tidningsbudets vän ska vittna via telefon. Det var hos vännen som tidningsbudet låg sjuk och det var vännen som rekommenderade läkaren som Premo anser inte finns eller i varje fall inte är någon riktig läkare med rätt att skriva sjukintyg.

Arbetsdomstolen har nådigt begärt av myndigheterna i Nigeria att tillåta ett vittnesförhör via telefon. Något som behövs för att få genomföra det.

Men de har under lång tid inte lyckats få något svar.

Rättegången som tidigare skjutits upp flera gånger ska nu inledas den 12 oktober och slutföras dagen efter.  

Uppdatering:

Rättegången har genomförts men domen väntas inte komma förrän tidigast en bra bit in i november. Arbetsdomstolen tillkännager domar endast på onsdagar. Transportarbetaren skrev att de inte hade tid att bevaka rättegången, men kommer att referera domen. Det kommer också att göras på den här sidan.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag fattar inte varför Premo inte är anmälda till Integritetsskyddsmyndigheten i detta ärende. Helt sjukt att hålla på på detta sätt. Men och andra sidan så övervakar dom ju buden via e-budböckerna utan någon överenskommelse eller det lagstagade sammtycket, så egentlig, vem blir förvånad.