VTD-ledningen har skitit i det blå skåpet

Samma runda – lägre lön efter VTD:s omläggning, skriver Transports medlemstidning.

Det är falsk matematik.

 
Samma rundor - mindre tid och mindre lön - när tiderna redan innan var för snäva.

Det går inte ihop. 

 

Rubrik i Transportarbetrens senaste papperstidning. Nu fortsätter tidningen att rapportera från Göteborg och VTD:s lönesänkningar.


Alla tidningsbuden säger samma sak till Transportarbetarens utsände (Länk) när tidningen besöker Kungsbackafilialen tillsammans med Lars Jonasson från Transportarbetareförbundet. 

Och återigen tar upp hur otroligt illa VTD behandlar sina egna nattarbetande tidningsbud.

VTD-ledningens förtroende har sjunkit som en sten i Göteborgsområdet. 

Alla förstår att de har stressat fram detta mitt under semestern för att det inte kunde genomföras efter den 1:a oktober och de nya LAS-lagarna. Där det heter att hyvling måste ske enligt turordningslistor.

VD:n skriver återigen att det inte är någon hyvling.

Ingen tror henne. Och vem som helst kan fatta att VD:n Annika Nybergs argument om att papperspriserna och drivmedelspriserna har ökat är helt ohållbart. Det går inte fortare att dela ut tidningar och paket på nätterna för att priserna ökar.

Tvärtom är deltidsanställda tidningsbud alltmer utsatta eftersom levnadsomkostnaderna stiger kraftigt. Något som VD:n aktar sig för att nämna där hon själv sitter med en miljonlön i egen ficka.

Ett bud använde uttrycket: "Nu har VTD skitit i det blå skåpet."

VTD:s ledning har väckt facket ur törnrosasömnen och de inser att det inte går att fortsätta som tidigare. För första gången på länge talas det om strejkvapnet och att vid nästa års förhandlingar måste frågan om lönesänkningar, mertidsbluffen och lönestölderna upp på bordet på allvar. VTD har satt fingret på den ömma punkten.

Och VTD:s politik har tappat all trovärdighet hos de egna anställda. VTD befinner sig i fritt fall.

Att SSG aldrig sänks utan ligger fast eller höjs för lågavlönade nattarbetande tidningsbud har varit en bärande regel inom distributionen och kollektivavtalsöverenskommelsen. Nu har det brutits upp.

Kommentarer

Anonym sa…
Kan jag bara få en grej klargjort, och det är om det faktiskt sker en omläggning i Göteborg. Är det så som vtd påstår att det existerar en omläggning på distrikt, och då mäts till mer korrekt tid, därav också att lönerna justeras? Eller är allt det där bara snack? Inga bud här på hemsidan som kan kommentera om detta? Är det också arbetsbrist som sänker lönerna, eller är det också snack? Det är svårt att få fram fakta i dagsläget, för varje sida säger sin grej, och inget framstår som solid fakta. Så jag måste fråga här och se om verkligheten ljuger också. Skriv här gärna då om du drabbats av en omläggning eller arbetsbrist, så som vtd påstår.
Anonym sa…
det snackar om hyvlingen av din arbetstid. problem är när man jobbar 40 timmar i veckan. så kan du fick jobba 32 timmar i veckan. det betyder inte du ska jobba mer den tiden. men på vtd så har dom minska din tid. fasten du ska gör exakt samma jobb som innan. vilket inte är samma sak fråga e om det är mer olagaglit. men om du hel plötsligt måste jobba två timmar mer än innnan. om du annars den dan kanske brukar liga på en timma är det inte hyvlingen.. det fråga om försöka manipulera svenska model med smyga in löne sökning när vi faktiskt har i avtalet rätta % baserad löne ökning. jag tror att transportera kommer vinna om dom vågar dra det till dom stol. jag tycker dom ska ta med Arbetsmiljöverket för bli enumer starkare vid försök dra VTD inför domstol. bara ett tips
Anonym sa…
Arb som bud, dom har dragit ner på tiden på distr, i vissa fall 20-30%. Dom mäter distr på månd då vi har som minst att göra o delar mindre paket o ingen post. Tiden va snålt tilltagen redan innan på vissa distr. Nu ska dom dessutom byta ut våra bilar mot mopeder! Ja vill bara avsluta med att det mesta jag läst här på sidan stämmer med verkligheten för oss bud. eftersom du frågar antar jag att du inte själv arb som bud då? Alla nätter ser såklart olika ut men det är bara på måndagar vi kan slutföra arb på tiden vi har