"Vi kan med stolthet offentliggöra att den uppgörelse vi gjort innebär betydande utbetalningar till över 3000 invånare i Orange County, som plikttroget levererat tidningarna under de tidiga morgontimmarna i många år.", meddelade advokatfirman Callahan & Blaine den 28 februari.
Ibland kostar det att lura tidningsbuden. Det vet den amerikanska tidningen Orange County Register från Santa Ana i Kalifornien
Tidningsbuden lurades på lönen, precis som i Sverige.
Kraven har handlat om att tidningsbuden skall betraktas som arbetare som har samma rättigheter som andra yrkesgrupper i samhället. Det har varit en lång strid som gått över nästan ett decenium, som nu äntligen kommit till sitt slut.
Det är efter nio års processande som ytterliggare 15.500.000 dollar betalas i ersättning för obetalda löner och förmåner och brott mot de Kaliforniska arbetslagarna. Det är bl.a outbetalda övertidsersättningar, bilersättningar och lagstadgade raster som inte betalats. Tidningsbuden krävde att få samma förmåner som räknas som självklarheter bland andra arbetare.
Redan 2003 stämdes företaget och 2009 gick man efter sju veckors rättegång med på att betala 38 miljoner dollar.
En vecka innan pengarna skulle betalas ut försattes bolaget i konkurs och eftersom tidningsbuden klassades som oprioriterade fodringsägare hoppades man på att kunna snuva dem på pengarna. Men advokatfirman lyckades 2010 få ut 14.500.000 dollar i konkursen och över tre tusen tidningsbud stämde därefter företagets tjänstemän och chefer för att på ett bedrägligt sätt tillskansat sig pengar som var avsedda för tidningsbuden. Rättegången skulle gått upp i sommar, men den 28 februari träffades en förlikning som innebär att 15,5 miljoner betalas ut. Sammanlagt har har man nu fått betala 30 miljoner dollar, ca 200 miljoner svenska kronor.
Tidningens utgivning har hela tiden fortsatt som vanligt.
Kommentarer
Själv jobbar jag för GP/VTD och kör två distrikt varje dag med bil. En affärs och en vanlig bilrunda. Undrar vad jag hade fått om vi behandlades så som vi borde bli behandlade...
Vad det svenska gnället handlar om är nåt helt annat. Vi säger att den kollektivavtalsenliga lönen är för dålig. En svensk domstol skulle bara säga att vi borde välja bättre fackliga företrädare och få till ett bättre avtal om vi inte är nöjda. Inga brott har här begåtts.
Det är möjligt att gå upp med lönetvister till tingsrätterna men det är få som gör det av rädsla för att få betala kostnaderna.
Det som verkligen behövs är någon som kan lag och rätt. Någon väldigt kunnig som är på vår sida; någon som kan ta upp kampen. Annars är det protest eller uppror, kanske även arbetsvägran som gäller för oss "dödliga". Det som verkligen behövs är exponering. Vi måste höras och synas.
En medlem är bunden av avtalet under hela tiden avtalet löper, trotts att han träder ur förbundet.
Ett kollektivavtal medför stora nackdelar för oss om vi inte ser till att ha kompetenta förhandlare.
Men självklart kan man stämma i tingsrätt för brott mot kollektivavtal. Har själv gjort det mot VTD, men det är en annan sak.
En domstol skulle nog göra en bedömning utifrån svensk sedvanerätt om skälig minimilön för branschen ifråga om nu något svenskt kollektivavtal skulle stadga "gratisarbete" och "obetalt övertidsarbete". Frånvaron av svenska minimilöner är en frihet under ansvar för arbetsmarknadens avtalsslutande parter och kan inte utnyttjas hur som helst. Det begriper säkert du också?
Tidningen hade även ett försäkringsbolag som var inblandat i uppgörelsen