Early Bird levererar för ökända Shein

Embed from Getty Images
Miserabla arbetsförhållanden.

Early Birds två största partners är Apotea och kinesiska Shein. 

Att Early Bird levererar ut miljontals paket för det ökända kinesiska snabbmodeföretaget Shein vill de inte gärna kännas vid.

Paketen från Shein är heller inte märkta med företagets namn.


Shein är som vanligt ute i blåsväder. Den här gången är det den engelska tv-kanalen, Channel 4 som har filmat i hemlighet inne i Sheins slavfabriker. Det väcker rubriker över hela världen om hur dåliga förhållandena är. Aftonbladet Länk.

Många arbetar 18 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Det ges bara en dags ledighet i månaden och lönen är inte mer 38 öre för varje plagg som arbetarna syr ihop. Ett misstag leder till att 2/3 av lönen dras bort den dagen. I en annan fabrik ska arbetarna sy 500 plagg om dagen.

Arbetarna kommer från fattiga delar av Kina och bor för det mesta i arbetarbaracker. Förhållandena påminner om det som rådde för arbetare på slutet av 1800-talet

Shein är väldens största modebolag idag för kläder och har sprungit långt förbi H&M och Zara i omsättning. De säljer kläder till hundratals länder, dock inte i Kina. I Sverige kommer alla deras paket från Kina till YunExpress Nordics nya terminal i Fosie industriområde i Malmö. De flyttade under sommaren från Halmstad och bytte namn från MGG Express till YunExpress Nordic. 

Varorna levereras sedan ut till kunderna genom Early Bird och DHL. Kunden har fri reuturrätt på alla plagg och de kan skickas tillbaka genom att en digital returfraktsedel som kan skrivas ut till varje försändelse och paketen lämnas in hos DHL-ombud. 

Sheins produktion står för en stor miljöförstörelse och de lägger ut 1-2000 nya plagg varje dygn. Plaggen används oftast bara enstaka gånger innan de kasseras. Många plagg skickas därefter till fattiga länder och dumpas i jättelika avfallsberg.

Ingen av tre chefer på Early Bird svarar på frågor om vad de anser om Shein som företag och samarbetet med Sheins slavfabriker. Early Bird vill framställa sig som ett miljösmart bolag och leveranserna som flygs in från Kina passar inte in i den bilden.

På facebook finns en grupp med nära 34.000 medlemmar som heter Shein Sverige. En kommentar till ett inlägg där en kvinna klagar på att kläderna är dåligt sydda med lösa trådar raderas omedelbart. Enligt administratörerna på Shein-forumet var den här länken irrelevant eller skräppost och därmed ett brott mot "gruppreglerna" :

Politiken är att blunda för Sheins slaveri. 

Pelle Lönn som är VD för Early Bird har gjort en otrolig löneresa. Han var för några år sedan en mellanchef på Bring Citymail som ansvarade för den postutdelning som med tiden gick i stöpet för flera distributionsbolag.

Då svarade han villigt på frågor. Idag vill han inte höra talas om Shein.

Ägarna till före detta MGG Express, numera YunExpress Nordic har nyligen köpt ett helt nytt exklusivt parhus utanför Malmö för miljonbelopp.

Förhållandena som de lever under är så olika som man kan tänka sig från de som slavar i Sheins modefabriker i Kina.

Tidningen Dagens Logistik skrev i slutet av förra året:

 "I Sverige levererar Early Bird ut Sheins volymer, via ett ramavtal med agenten MGG Express (Migyston Logistic Services AB). Hur stora volymer det handlar om vill varken Early Bird eller MGG uppge, men enligt uppgifter till Dagens Logistik handlar det om miljontals leveranser under 2021."

Relaterat:  Sista länken i det snabba modeslaveriet.

Kommentarer

Anonym sa…
Det gör även dhl
GUILLOU sa…
Jobbar du på DHL?om inte vad är poängen?
Anonym sa…
Jag skrev inte det ursprungliga meddelandet. Poängen är väl att många aktörer delar ut dessa paket och andra liknande paket från "tvivelaktiga" aktörer. Så varför bara kritisera Early Bird? Är avsikten att slå ut företaget så att vi tidningsbud förlorar våra jobb?
tidningsbud sa…
Nej, tidningsbuden kommer inte att förlora sina jobb för att den gamla tystnadskulturen inom distributionen bryts. De som äger Early Bird är Sveriges största mediebolag och de säger sig själva stå för transparens, granskning och yttrandefrihet. Early Birds chefer har fått möjlighet att kommentera och ge sin syn på samarbetet med det kinesiska företaget Shein. De har inte varit villiga att göra det. Deras uppfattning skulle ha tagits med och citerats i det fall de inkommit svaromål.