Tidningsbudets anmälan:Chefen vill få mig att känna mig liten och dum och har en fullständigt nedlåtande attityd.
Det är en utsatt situation tidningsbudet beskriver.


Det skriver tidningsbudet som anmäler distributionsföretaget för olaga diskriminering.
Tidningsbudet, som är fast anställd sedan många år tillbaka, ger en bild av en sjuk arbetsplats där han i början hoppades på att mobbningen skulle upphöra. Men, skriver han, tyvärr har det bara ökat med åren.
 "Jag har aldrig upplevt något liknande".
På en annan arbetsplats där han också arbetar har det aldrig inträffat något sådant, "jag har alltid fått bara beröm."


Här är ett utdrag ur hans anmälan som handlar om en situation där tidningsbudet skall anmäla vård av sjukt barn.
Mitt barn har blivit sjuk under natten, fick feber och uppvisade konstiga symptom. Jag kontaktade XX och ville ta tillfälligt vård av barn, det utlöste skrikande och hot om att om jag inte omedelbart kommer till jobbet får jag sparken. XX sa att jag inte kan begära ledighet så nära arbetspasset, att XX inte hinner att hitta vikarie. Jag försökte att förklara situationen, att barnet var inte dålig kvällen innan, utan det gått väldigt fort. Dessutom var det tänkt att hustrun skulle ta hand om barnet, men hon själv var sjuk och blev sämre samma natt, d.v.s. att hon orkade inte att följa med till lasarett.. Jag sa att jag kommer till jobbet bara för att lämna nyckel och sedan åker hem. När jag väl kom dit fortsatte XX skrika och pressa mig till att stanna, även då påpekades att jag inte kan svenska regler. XX skrek att XX skall ta reda på vad min hustru gör denna natt, att det är hon som måste vårda barnet, samt att bägge föräldrar har inte rätt att vara hemma med sjukt barn. Jag ville inte bråka och sa bara att oavsett hur det vänder sig skall jag åka hem denna gång och ta hand om min familj som är värd mera än alla jobb. Det var den enda gången när jag sade ifrån XX förtryck, i vanliga fall brukar jag göra som XX säger för att undvika konflikter. Detta otrevliga erfarenhet har präglat mitt förhållningssätt även i framtiden, under följande år har jag undvikit att ta vård av barn. Det fick min hustru göra hela tiden, trots att jag också har rätt till det och vill gärna värna jämnställdhet i familjen.
Tidningsbudet beskriver den svåra situationen, när han aldrig fått klartecken för den semester som ansökt om. Familjen har inte kunnat planera eller köpa biljetter för att resa. Han får varken ja eller nej till semester utan chefen säger bara  "det beror på". Vid ett tillfälle strax innan han hade ansökt om semester sa XX att man hade avslagit hans semester, men någon timme senare sa XX leende att han fick semester och nu skulle han vara tacksam.
Det som direkt utlöste hans anmälan var att hans chef avslog en ledighet (han hade sparade semesterdagar och ansökte skriftligt långt i förväg) och XX skall då förklarat att det beror på hans nationalitet.
Han blev också kritiserad för att ha ringt huvudkontoret för att få information om sina semesterdagar. Chefen menade att sådana som han inte skulle besvära huvudkontoret.
Han har heller inte fått ut någon övertidsersättning. Där fick han information från sin chef om att han, precis som alla invandrare, inte kunde förstå sådana saker och man måste söka all övertidsersättning i förväg, annars kan den inte betalas ut.
Tidningsbudet skriver att jobbet är av sådan art att han behöver veta att han kan vända sig till chefen när det behövs. Men han känner olust och ångest inför att behöva ringa chefen eftersom han vet att han kommer att bli förolämpad om han ringer upp. Därför gör han allt för att undvika att ringa.


Bolagets VD har fått svara på ett antal frågor från Diskrimineringsombudsmannen. 
Vad är er inställning till uppgifterna? 
För den regionala ledningen kommer det som en mycket olustig nyhet. Stämmer det som X säger är det mycket illa.
Har arbetsgivaren vidtagit åtgärder på arbetsplatsen med anledning av uppgifterna? 
Nej.
Vad är er inställning till uppgiften från arbetstagaren att han nekas övertidsersättning? 
Vi följer de lagar och förordningar som gäller vilket naturligtvis inkluderar kollektivavtal. Självklart betalar vi ut de ersättningar som avtalen föreskriver.


I anmälan finns också en lång rad andra mycket besvärande uppgifter för den berörda arbetsplatsen.
VD:n försöker i ett fall lägga tidningsbudet en sak till last, men det framstår som obetydligt i sammanhanget och ett dåligt försök att skylla ifrån sig.

28 kommentarer:

 1. Vilket företag var detta? Skulle vara intressant att få veta.

  SvaraRadera
 2. Verkar i högsta grad oroväckande för mig som anställt SMD-tidningsbud. Att VD-Olof inte kan svara bättre på frågorna gör inte saken bättre!

  Det här är naturligtvis helt oacceptabelt och jag förväntar mig att budchef XX snarast omplaceras till en ickke personalansvarig tjänst där hans rasistiska attityd inte kan skada fler människor.

  SvaraRadera
 3. SMD? Är det företaget i frågan? Ska kolla upp dem.

  SvaraRadera
 4. Ja, enligt tidigare artikel på denna sajt så ska det vara min arbetsgivare. Man skäms som fan.

  SvaraRadera
 5. Ja, det handlar om SMD. Sen eftersom det inte gått ut i lokaltidningarna så skriver vi inte platsen och skriver så det är ganska anonymt eftersom tidningsbudet utsatts för våldsamma saker och man aldrig vet vad som kan hända på platsen

  SvaraRadera
 6. Det kan ju också vara ett skydd om uppgifterna kommer ut, ofta är ju mörkläggning en del av att man kan göra hur som helst med folk

  SvaraRadera
 7. Nånstans i Dalarna var det i alla fall enligt tidigare uppgift från ett inlägg som sen togs bort. Förlåt om jag inte fick skriva det!

  VD-Olof har förresten sagt opp sig enligt SMD-hemsidan och lämnar mediabranchen helt. Men det har nog inget med detta att göra.

  SvaraRadera
 8. Det gjorde han förbannat rätt

  SvaraRadera
 9. Efter nästan sju år som Vd har Olof Nyberg sagt upp sig. Ägarna och styrelsen på SMD skall utvärdera situationen, heter det

  SvaraRadera
 10. Det finns även polishandlingar i anmälan som gäller försök till mord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du försöker påstå? Att SMD försökt mörda tidningsbudet?

   Radera
  2. Han har utsatts för mordförsök, händelserna runt detta och företagets agerande tas upp i anmälan och polisuppgifter finns bifogade.

   Radera
  3. Det ska naturligvis undersökas om företaget gjort någon arbetsmiljöutredning,någon anmälan till arbetsmiljöverket

   Radera
 11. Förmodligen blev han kickad, det är ju inte sånt man går ut med

  SvaraRadera
 12. Utredningen mot SMD har pågått sedan december 2011

  SvaraRadera
 13. Att man säger att man inte vidtagit några åtgärder vid så allvarliga anklagelser är häpnadsväckande.
  Förmodligen beror det på ren inkompetens och att saken inte fått publicitet och man inbillar sig att det bara går att köra över ett tidningsbud alltid. Att inte förebygga och utreda diskriminering vid misstanke är också ett brott mot diskrimineringslagen och kan leda till åtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Krisstöd och första hjälpen
   Med krisstöd avses det psykiska och sociala omhändertagandet vid olyckor och akuta krissituationer. På varje arbetsställe ska finnas den beredskap och de rutiner som behövs med hänsyn till verksamhetens art och särskilda risker. Vid behov skall företagshälsovården kontaktas för konsultation och krishantering. Vid krishantering skall representant från arbetsgivaren delta tillsammans med professionell representant/-er från företagshälsovården."

   Kopierat från SMD:s arbetsmiljöplan avseende våld och hot om våld på arbetsplatsen.

   Radera
  2. Händelsen rubriceras som mordförsök av polisen, ur anmälan:
   "Och när jag kategoriskt vägrade p.g.a. mitt fysiska och psykiska tillstånd uttryckte XX ett stort missnöje med min vägran att arbeta färdigt. Den dagen gick jag hem och det var efter det att en av poliserna sagt att han tyckte att jag kunde gå hem.Men trots att jag inte mådde bra sjukskrev jag mig inte och fortsatte att arbeta vidare för att inte framkalla XX missnöje. I en sådan svår situation räknade jag med att få stöd från min arbetsgivare."

   Radera
  3. "Har arbetsgivaren vidtagit åtgärder på arbetsplatsen med anledning av uppgifterna?
   Nej."

   Med tanke på SMD:s fina formuleringar i sin arbetsmiljöplan och polisens uppgifter ser ju inte VD-Olofs "Nej" särskilt bra ut.

   Radera
 14. Trodde att det var TB. Vet saker om TB:s förra ledning som jag av privata skäl inte gått ut med. Delvis därför att stormen mojnat, vilket förhoppningsvis har ett samband med ommöbleringen i ledningen så att förbättringen blir lite åt det bestående hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriv gärna lite om det i tipslådan, det är 100% anonymt; det är viktigt att allt kommer fram på något sätt även om det ligger en bit tillbaka.

   Radera
  2. Jajaha... det är ett så pass speciellt ärende så att om det skrivs om någonstans så kommer andra som är inblandade också att veta exakt vem som ligger bakom vad som skrivs.

   Radera
 15. Katastrofalt dåligt att SMD:s ledning inte ens bemödat sig att föra en diskussion med den anställda. Helt otroligt!!! Man bryr sig alltså ingenting om hur han mår eller att han upplever allt detta.

  SvaraRadera
 16. Har mina aningar om vem detta gäller... Nu är det dags att SMD tar detta på allvar och kollar upp vad som egentligen försiggår på denna arbetsplats ...

  SvaraRadera
 17. SMD verkar stoppa huvet i sanden.Kan det ha något samband med att företaget skall avvecklas?.De är ju ändå ansvariga.

  SvaraRadera
 18. Sånt här skall inte förekomma någonstans. Chefen verkar totalt inkompetent och ointelligent. Undra om DO vet om att ledningen inte ens talat med den utsatte anställda?!!

  SvaraRadera
 19. Premo upp i dagen. Sadistisk mobbing och förtal är rena vardagen på filialer som Matteus i Vasastan, Stockholm. Total sjukt företag med inkompetenta sadistiska småchefer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer mycket bra. Matteusfilialen är totalt sjuk. Det trista är att det gäller inte bara PC & en kvinnlig DC utan det finns även ett flertal TB som jobbat i 20-30 och är totalt sjuka i huvudet. Sadistisk mobbing är bara förnamnet på den här filialen. VARNING!

   Radera