Nytt nummer av Transportarbetaren

I sitt nya nummer har Transportarbetaren en bildsvit från Södermalm i Stockholm. Det är en av tidningsbudssektionens veteraner som man följer i  försommarnatten.
I övrigt innehåller tidningen bl.a. en sju sidor lång kongress-extra inför Transportkongressen i slutet av augusti.
Det är prestige att åka på kongressen och träffa sina gamla kompisar och inte populärt att släppa fram några nya krafter inom organisationen.
Det är den slutsats man kan dra av hur deltagarlistan ser ut inför kongressen på Conventum i Örebro. Unga och utlandsfödda är kraftigt underrepresenterade, konstaterar Transportarbetaren.
Kongressombuden är medelålders män som heter Mats eller Mikael.
I själva verket är ett 24-årigt tidningsbud allra yngst av ombuden. Han är skyddsombud och ordförande för den avsomnade tidningsbudsklubben på TAB i  Karlstad. 
Vad man däremot inte får veta är hur stor del av ombuden som har fackliga anställningar. Hur många av delegaterna är egentligen arbetare i de olika yrkesgrupper som skall representaras på kongressen? 


Man redogör för en del av de 300 motioner som skall behandlas på kongressen. 
I en av motionerna föreslås att samma OB-tillägg skall gälla inom alla förbundets yrken. Hur kan det vara mer obekvämt för den ene än för den andre, frågar man sig. 
En annan vill ge dubbelarbetande tidningsbud som är med i andra fackförbund en specialtaxa som gör att de kan vara medlemmar i Transport också. 
Vid förra kongressen valdes en förbundsstyrelse som enbart bestod av av anställda och ombudsmän. Flera motioner kräver ett slut på funktionärsstyret.
35 timmar skall gälla som heltid för nattarbetande. Och varje års nattarbete skall ge en månads tidigarelagd pension. Det kräver Transportfemman i Stockholm. De vill också att Transport skall besluta om lokal strejkrätt för alla avdelningar.


Avdelningen i Malmö föreslår att nyanställda ombudsmän inte får någon fackpension. Transport lägger stora summor pengar på att ge ombudsmännen pension från 60 eller 62 års ålder.
Ökat inflytande vid avtalsförhandlingarna kräver en motion, som vill att minst två tredjedelar i delegationerna skall jobba under avtalet.
Länk till tidningen

3 kommentarer:

 1. Riktiga tidningsbud kör bil...

  SvaraRadera
 2. Japp. Och då med egna bilar med fel ersättning. :D

  SvaraRadera
 3. Riktiga bud tar ju trapporna med kängoooosaren
  http://i49.tinypic.com/w8m4o5.jpg

  SvaraRadera