Transports kongress

 9 augusti 2012
Om drygt två veckor inleder Transportarbetareförbundet sin kongress i Örebro.
Då kan tidningsbudet Torkel Blom väljas in i förbundsstyrelsen.  


Det är strax över 200 delegater som samlas i Örebro sista veckan i augusti och många av dem känner varandra väl sedan gammalt och har träffats på otaliga kurser och samlingar.
En fråga som kommer att ställas under kongressen är om det enbart är de fackliga proffsen som skall styra förbundet. Alla som sitter i dagens styrelse är anställda av Transportarbetareförbundet, och inte en enda vanlig arbetare ingår i ledningen.
Det strider mot vad som står i stadgarna om att styrelsen skall representera så många yrkesgrupper som möjligt.
Transportfemman i Stockholm har lämnat in en motion där man föreslår att ingen av de nio övriga ledamöternna i styrelsen, (undantaget ordföranden och hans tre närmaste män på förbundskontoret) skall få ha någon anställning i förbundet. Och i en annan motion förseslår man att de lokala avdelningarna själva skall få rätt att besluta om strejk och blockad.
Samtidigt kommer Transportfemmans nominering av Torkel Blom till styrelsen att mötas av kritik. Det finns de som anser att han inte alls är representativ för tidningsbuden som yrkesgrupp.
Under de senaste åren har han taxerat för en årslön på omkring en halv miljon kronor.
Torkel Blom var fram till i februari i år ordförande i tidningsbudsektionen i Stockholm och har en plats i Premos styrelse. Han jobbar som jourbud i centrala stan.

1 kommentar:

  1. Hur många är det som vill jobba idéelt för fackföreeningarna nuförtiden. Ta detta i beaktande.Den enda gång det kommer folk är om det är gratis middag eller liknande, ingen orkar masa sig upp ur fåtöljen längre,därför är det självklart att de anställda tar över rulljansen då de är de enda som har stort intresse av det hela,d.v.s. lön

    SvaraRadera