Strejkförberedelser i Norge.

11 september 2012


Den 25 september kan det bli tidningsbudsstrejk i Norge.Hela Norges fackföreningsrörelse måste ställa upp bakom tidningsbuden. Chefredaktören för norska Transportarbetaren går ut i en kraftig appell på ledaren i den senaste numret av tidningen.
"Tidningsbuden har bara setts som en utgiftspost i tidningarnas budgetar, när vinsterna fördelas har de alltid stått sist i kön när bara smulorna funnits kvar." 

De har,skriver han, fått kämpa för varje krona i lön, ja tidigare, för varje öre.
Minsta lönen är inte mer än ynkliga 120 kronor i timmen och bolagen vägrar betala riktig gottgörelse för de som använder egen bil. De arbetar sex nätter i veckan.
Bolagen ska veta att det är starka krafter som ställer sig bakom tidningsbuden, skriver han. De skall ha en stor löneökning. Han citerar den norske poeten Paasche Aasens dikt för avisbuden skriven för 75 år sedan. Den är lika giltig idag, menar han och om de blir tvungna att ta till strejkvapnet måste de ha allt stöd.
"Och det är ni kamrater 
som alltid tagit den tunga bördan".
Norska Transport har lämnat fram till den 24 september för bolagen att ta sitt förnuft till fånga. Det handlar bl.a. om en löneökning på 15 kronor i timmen och att få betalt för hela arbetstiden. 
Medlingen börjar klockan tio på förmiddagen den 24:e och om inte enighet uppnås innan midnatt utbryter vid arbetstidens början den 25 september strejk och blockad av verksamheten i 27 distributionsföretag i  Norge.

5 kommentarer:

 1. Kom till Sverige! Behöver detta här mer än någonsin.

  SvaraRadera
 2. Här har man inga riktiga förhandlingar.De enda som får veta något är den s.k. ledningsgruppen som består av 100% lojala högavlönade anställda på förbundet.Resten av delegationen där det kan finnas något tidningsbud kallas bara in för att skriva under.

  SvaraRadera
 3. Ja man verkar skulla ha antingen villa radhus, bostadsrätt eller gård,minsta värde 1-2 miljoner

  SvaraRadera
 4. Inte konstigt att förhandlingarna alltid går åt helvete då

  SvaraRadera