Distributionsbolagens krav

10 februari 2013

Sluta använda två ord. 
Sätta åt de som kallas arbetshandikappade. 
Slippa skriva antällningsbevis. 
Och sänka minimisysselsättningen ännu mer. 
Det var krav som distributionsbolagen ställde under förhandlingarna om det senaste avtalet för tidningsbuden.
Men det krav som bolagen gick ut hårdast med vid avtalsförhandlingarna var att få schemalägga arbetstiden under lång tid framåt och låta det innefatta söndagar.


Här är kraven som Almega la fram under förhandlingarna om det nya avtalet i slutet av förra året:

  •  Schemaläggning alla dagar över 16 veckors tid. Det kan t.ex. innebära att man schemaläggs för mycket arbete vissa tider och mindre arbete under en annan tid, men har samma lön varje månad.
  • Upphöra med all användning av orden distrikt/trakt. De bud som bara går ett bestämt område skall fasas ut och nya bud skall läras upp på större geografiska områden och kunna schemaläggas även söndagar.
  • Borttagning av skrivningen i avtalet om att tidningsutdelning inte får ske på entreprenad. För att använda bemanningsanställda.
  • Sänkning av minsta sysselsättningsgrad. 10 timmar i veckan för sexdagarsarbetande mot nuvarande 12 timmar.
  • Att utan förhandlingar hantera paragrafen om "arbetshandikappade tidningsdistributörer". Enligt en paragraf  i avtalet kan en del tidningsbud tvingas arbeta en halv timma eller mer gratis.
  • Att ta bort tvånget på att skriva ut anställningsbevis på tillfälliga anställningar.
  • Att minska varseltiden på extra uppdrag.


De fick igenom en skrivning i avtalet om att man lokalt kan schemalägga söndagar. 
Man fick igenom en minskning av varseltiden för extrauppdrag från fem till tre dagar. 
Och det beslutades att utreda frågan om längre schemaläggningstider med start senast i februari.

Kommentarer

Anonym sa…
Och....
Vad gick igenom intet.
Nej din hybris att klaga på Transport och arbetsgivarna leder inte till något utan ett riktigt facklig arbete är det som ger resultat.
Anonym sa…
Det kanske inte är klagomål, utan framförande av något vi borde veta...? Det kan uppfattas som negativt kanske för att det är lite negativt?
Tänkt på det?

Och det är inte världens lättaste grej det du sa, om fackligt arbete. Det har nog gjorts försök, men förgäves. Varför det är bra för oss buden att hålla oss uppdaterade mot allt mer slavliga förhållanden som trycks ner vår hals från dem som svävar uppe i molnen.

Vi som lever här nere i gyttjan får ibland en droppe som talar om vad deras planer är, då och då. Tänkt på den?

Låter man dem högre upp göra vad dem vill och samtidigt tjäna pengar på det, så kommer det se bedrövligt ut, som vi redan ser. Men säger man inget antas det som om ingenting är fel, och det är fritt fram att göra allt som man känner för.

Tänkt såhär: "Aj, det gör ont!" *skrik* = något är fel. Än kanske: "Aj, det--" *tystnad* = något verkar fel, men kanske inte iallafall.

Varför det faktiskt finns orättvisa i världens alla hörn. Folk hör inte skriken och inget görs alls. Men när man framför skriken, så hörs det och något uppfattar det som "fel", och rop på hjälp.
Anonym sa…
Fackligt arbete.Den här väktaren som var så avundsjuk på tidningsbudens "friheter" sålde bort rätten att dela sitt eget distrikt utan att ens diskutera saken med buden.Han tog det över en öl med några kompisar.det kallar jag fackligt arbete.Så nu genomför bolagen det här oavsett "erat fackliga arbete"
Anonym sa…
Fackigt arbete ger allid resultat men inte alltid det man önskat.
Utan fackligt arbete hade arbetsgivarnas krav blivit ett faktum.
Gnällade och klagande på en hemsida ger inget utan det är i verkliga förhandlingar som ger resultat.
Tror ni att denna hemsida gav oss löneförhöjningar iår icke. Sedan kan ni alltid tycka att det är bättre om ni fixar det själva men det bästa är att vara delaktiga i förhandlingarna och inte stå vid sidan och tycka att allt är förjävligt.

Gör er röst hörd på ett riktigt sätt och inte ett gapande på en hemsida
Anonym sa…
Du som pratar om förhandlingar och om facklig verksamhet har nog missuppfattat det mesta. För det första är det inte fråga om förhandlingar. Företagen vill ju inte ens tala med er. Ni kan ju inte ens uppföra er i civiliserade sammanhang.
Anonym sa…
Den här låten kanske handlar om facket, eller?

http://www.youtube.com/watch?v=HE1Vy5lKuzw&feature=youtu.be
Anonym sa…
Inflationen gav oss lönehöjningen så enkelt är det.tyvärr
Göran sa…
Varför kritisera en ren information-det är något som inte stämmer.
Anonym sa…
Inte fråga om förhandlingar? Står ju tom i ingressen här "under förhandlingarna".

"Vill inte tala med er" hur lämnade dom över sina krav då?

Vilka är "Ni" som du attackerar så?

Tror du har missuppfattat en del saker här.
I ett rum satt ju delegationen med Blom, Vegvari och de andra och i ett annat rum satt VD:arna från bolagen.
Sen gick tre gubbar från Transport Carlstedt, Sköld och Haglund in några vändor i ett tredje rum och förhandlade med tre från företagen, Hans O Andersson, Louise Bjarnestam och Sten Lycke.Det blev snabbt klart vad jag förstår
Anonym sa…
Det blev som väntat Teknikföretagens och IF Metalls Teknikavtal som satte märket till 3,0 procent över 14 månader vilket motsvarar 2,6 procent över ett år. Dewt är det s.k. märket som sedan kom att gälla lika för alla andra hundratals avtal som undertecknades 2012 och det blev alltså på 2,6 procent.
tidningsbud sa…
Hybris; jag citerar Wikipedia, Hybris, att vilja efterlikna och/eller överträffa gudarna. Hybris kan då användas som en synonym till storhetsvansinne. I det antika dramat utmanar ofta hjältarna den rådande rättsuppfattningen och gudarnas. Då begår de hybris och går oftast under. Ett annat ord för hybris är övermod och människan straffas när hon försöker göra sig till gudarnas jämlike. För att få nåd hos gudarna var man tvungen att förstå vad man gjort för fel, känna vördnad, fruktan och medlidande inför gudarna och på så sätt rena sin själ.
Anonym sa…
Jaha, du vet säkert. Men, var det inte bra då alltså? Vad skulle man gjort annorlunda då?
Anonym sa…
Man skall skicka människor på förhandlingar, som tar ansvar för sina handlingar och det uppdrag man har. Den delegation som företrädde Transport, var ju en hop självutvalda idioter som enbart skor sig själva.
tidningsbud sa…
Att bunta hop folk och kalla alla idioter, låter inte speciellt ansvarsfullt. Skulle du kalla dom idioter om du träffade dom face-to-face?
Anonym sa…
Det är ju ungefär den tonen de själva använder, så det kanske är de enda språk de förstår.
Anonym sa…
Självutvalda? Var det inte Transport som utsåg dom?

På vilket är/var dom idioter?
Anonym sa…
På vilket sätt är/var dom idioter skulle det stå..
Anonym sa…
Det är ju ingen demokrati i dessa sammanhang 0ch tillhör man då den lilla slutna kretsen som inte ens vågar redogöra för sina ståndpunkter och krav så blir det ju att man väljer varandra i denna lilla skara. Lite av maffia, kamaraderi och frimurarfasoner.
Anonym sa…
Vadå inte redogöra för sina ståndpunkter och krav? Vad menar du?
Anonym sa…
Just det jag säger!
Anonym sa…
Å vad är det? Har lite svårt att få ihop det du säger. Kan du inte förklara för mig som inget förstår..?