Allt färre kvinnor

10 juli 2015

Statistiken från Distributionsbolagen visar att allt färre kvinnor jobbar som tidningsbud.

För femtio år sedan hade varje tidning sina egna utdelare. Då var det en stor kvinnodominans i branschen. Idag är det tvärtom.
Den officiella statistiken visar att könsskillnaden nu ökar för varje år. 74% män och 26% kvinnor var anställda vid årsskiftet 2014/15. 
Och skillnaden skulle troligtvis vara ännu större om man skulle räkna antalet timmar arbetade av män respektive kvinnor.

Omräknat till heltidstjänster så redovisar tidningsdistributionen tillsammans 5146 helårstjänster för år 2014.

Det är det minsta antalet tjänster som redovisats sedan mätningar av detta slags inleddes 1996. År 2013 var antalet tjänster 5200 omräknat till heltid.
Tillsammans redovisar distributionsbolagen en vinst på 140 miljoner för 2014. Det är en vinstökning med 28,7% jämfört med året innan.

5 kommentarer:

 1. Med tanke på att allt fler kvinnor tar över högre positioner inom tidningsbranschen, och att dem behöver mer tidningsbud... Vad kommer feminatzisterna klaga på nu då? Där jag jobbar finns det flertal kvinnor som jobbat länge. Inte ser jag något "förtryck" eller något annat mot dem alls. Dem kommer, tar sina grejer och jobbar som vem som helst.

  Detta tjafs om kvinnor vs. män är rena rama söndra och överta argument. Verkligheten är annorlunda än politiken som framförs... Feminismen idag äter upp sig själv, och andra feminister har börjat märka av detta.

  Då undrar jag: vad hände sedan dem åren som artikeln nämner? Hur kom det sig att kvinnor jobbar mindre i tidningsbranschen? Det är rätt mycket faktorer man måste ta hänsyn till, så ett simpelt svar duger inte.

  Kan det även vara så att det faktiskt beror på feminismen tro...? Söker man lite så vet man att kvinnor under början av 19 talet kunde säga ifrån ordentligt. Inte vek dem sig där inte. Men nuförtiden... Ojoj. Minsta lilla sak som kränker deras "känslor" blir en twitter-slagsfält. Dem är till och med fått forskare att gråta och ursäkta sig för att dem bar tröjor som var gjorda av kvinnor!

  Äckligt. Som sagt: dem äter upp sig själva, och lika bra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver som att du föredrar kvinnor i burka.Det där med jämlikhet mellan könen verkar inte vara nåt för dig.Förhoppningsvis är du snart en relik från det förgångna förpassad till historiens soptipp.

   Radera
 2. En rimlig förklaring är att det mest är nysvenskar som vill ha jobbet numera. Deras kvinnor tar hand om barnen så det blir bara män som anställs.
  Anders

  SvaraRadera
 3. Till en början var det samdistributionen, kollektivavtalet och statens ingripande i distributionen som gjorde att männen tog över

  SvaraRadera
 4. Det var snarare den otrygga arbetsmiljön nattetid som fick många kvinnor att slänga in handduken.Och då talar vi om gångdistrikten.Det är i storstäderna p.g.a dom större tidningsupplagorna flest kvinnliga bud har slutat.Skulle vi sen titta på bildistrikt.Så kommer man troligen finna att det är där dom flesta kvinnor valt att stanna kvar.

  SvaraRadera