Tidningsbud i Finland går ut i strejk

19 november 2015

 All tidningsutdelning stoppas i Helsingfors-området och Nyland under fredagsnatten. Strejkvarsel gäller för fredag, lördag, måndag, tisdag och onsdag.

Det är Post och logistik-förbundet PAU som går ut i strejk för att markera mot de försämringar som  statliga företaget Posti vill genomföra.

Huvudpunkten i deras besparingspaket är att dra bort nattersättningen på 30 % och införa ett eländigt litet OB-tillägg i stil med det som betalas till tidningsbuden i Sverige.

Det skulle i första hand drabba de tidningsbud i Finland som är anställda i Posti.

Även påslaget med 20 % för extratid för deltidsanställda vill posten ta bort. Liksom all ersättning för påskafton,midsommarafton och julafton.

Från PAU:s hemsida 

På grund av Postens hot om försämringar går vi i strejk  20.11, 21.11, 23.11, 24.11. och 25,11. Därför kommer inga tidningar att delas ut under dessa dagar.
Strejkersättningen 50 euro i PAU betalas vid ansökan för varje dag av strejken till alla medlemmar. Om du inte är medlem, anslut dig på en gång. www.pau.fi, www.pksjakajat.pau.fi, www.uudenmaansanomalehdenjakajat.pau.fi eller kontakta din förtroendeman.Om arbetsgivarens människor försöker sätta press på dig att komma och arbeta under strejken, kontakta omedelbart förtroendemannen.Följ utvecklingen av förhandlingarna om webbplatsen för PAU! Vi stöds av alla andra 4000 strejkande i PAU, också. Tillsammans är vi starka !!"


4000 postanställda gick ut i strejk från kl. 16.00 på torsdagen. All postutdelning i Helsingfors stängs ner. Och flera postterminaler stängs. Posti vill införa försämringar på arbetstiderna och använder allt mer bemanningsanställda. Man vill införa "planerad sluttid", vilket innebär att sluttiden kan justeras under arbetstidens gång.


Avtalet mellan Pau och finska posten löpte ut i månadsskiftet oktober-november och när PAU gick ut med strejkvarsel den 5 november började Posten planera för att ta in strejkbrytare. Posten skickade in hundratals bemanningsanställda för att lära sig arbetsuppgifterna.
Planerna innebar skarpt läge på hela den finska arbetsmarknaden. 
Det skulle betyda att ett statligt företag bröt mot internationella avtal om strejkrätten. Postanställda genomförde spontana utmarscher och punkstrejker gång på gång. 
En förtroendeman från Pau varnades av Posti sedan han hotat att ge strejkbrytarna stryk.

Finska LO meddelade att man kommer att avbryta alla arbetsmarknadsförhandlingar och många fackförbund stod beredda att stödja PAU.

På torsdagen meddelade till slut Posten, efter flera samtal med Finlands statsminister, att man skrinlägger planerna på strejkbrytare.

På torsdagskvällen håller PAU en stor strejkfest med mat, musik och underhållning på kulturhuset i Helsingfors. På fredagsnatten kommer tidningsföretagen att köra ut buntar till olika platser där abonnenterna kan hämta sin tidning själva. Det finns också uppgifter om att man kommer att försöka dela ut Helsingin Sanomat gratis vid tunnelbanan och andra trafikpunkter under morgontimmarna
Strejkvakter från PAU kommer att finnas ute under natten.

2 kommentarer:

  1. Bra gjort mina kamrater i Finland!Ut och slåss för era rättigheter!Det är detta som visar att vi behöver vara fackligt organiserade!Se och lär Transport!

    SvaraRadera