Distributionsbolagen går på offensiven med MTD Postlådepaket

MTD:s central i Botkyrka
12 februari 2016
Kan tidningsbuden bli guldkalven som håller papperstidningen vid liv långt in i det digitaliserade 2000-talet?

Projektet med Schenker-brev blev en flopp.
Men nu kommer MTD helt på egen hand och utan backning av något stort logistikföretag ta upp stridsyxan med PostNord om e-handlarnas småpaket med direkta hemleveranser.

Projekten och nyordningarna inom distributionen står som spön i backen, när tidningsföretagen tappar annons- och prenumerationspengar.


Om ett par veckor lanserar MTD - distributionsföretagens centrala samordningsbolag - en ny tjänst som man hoppas ska slå igenom inom svensk e-handel. MTD Postlådepaket.

Tar strid med Postens varubrev

Hos PostNord kallas tjänsten Postens varubrev. 
Lätta e-handelsinköp upp till 2 kg som levereras som brev. 
Postens varubrev har ökat dramatiskt under senare år och utgör en ganska stor del av postens privata leveranser i dagsläget.
Konkurrenterna Schenker och DHL har tagit en del av kakan. Men möjligheten att - i alla fall ibland - få leveransen utdelad hemma är Post Nord ensamma om.


MTD har haft en hel del problem de sista åren. Den industriella posten skulle bli en stor inkomstkälla men MTD:s konkurrenter PostNord och Bring Citymail har skaffat sig allt större inflytande i branschen. Bring Citymail är huvudägare till Premo och har skrivit kontrakt med både Tidningsbärarna och NTM-koncernen om brevsamarbete. VTD går ut i hela Västsverige och ska bli en stor postoperatör för egen räkning. 
PostNord äger Tidningstjänst och kontroller tidningsutdelningen från Värmland och norrut upp över stora delar av Norrland.

Det har också blivit allt svårare för MTD att locka tidskrifter att lämna PostNord och gå över till nattutdelning. MTD har förlorat både CS - som la ner sin printupplaga och Ny Teknik som gick över till postutdelning vid årsskiftet. 
Man hade den 100-sidiga tidningen Svensk Golf på kroken som ny MTD-titel från årsskiftet - men de har ångrat sig.

 Alltid helt hem

MTD har två centraler dit försändelserna ska gå för sortering, en i Jönköping och en i Botkyrka utanför Stockholm. 
Leveranstiden blir längre än för Posten Varubrev, 2 och en halv dag. Men priset blir lite lägre.
Den största fördelen med tidningsbudsleverans är att allting kommer direkt hem. Går det inte ner i brevinkastet levereras det i en plastpåse på dörren.
Detta är MTD:s starkaste argument för sin nya tjänst:
När man beställer med PostNord-leverans får kunden ofta hämta även småsaker på ett utlämningsställe. Och det räknas som obekvämt.
När det kommer med tidningsbudet kommer det alltid helt hem mitt i natten.
Argument nummer 2 är att försändelsen är spårbar och kan följas ända fram till att den markeras som levererad av tidningsbudet i telefonen. Postens varubrev är inte spårbara.


Tjänsten kommer dock inte att fungera i Tidningstjänst område. TAB får inte konkurrera med sina ägare PostNord.

Man kan räkna med att MTD och chefer inom tidningsbranschen kommer att ligga på Mittmedia, VK och Norran för att de ska kasta ut TAB när deras kontrakt löper ut på sommaren nästa år.
Men det beslutet kommer att starkt påverkas av hur det går med den s.k. gryningsutdelningen - samdistribution av post och tidningar på landsbygden - och ändringen av postlagstiftningen som just nu utreds av staten.
Bilden blir ännu lite mer komplicerad av att Mittmedia precis fått ett eget distributionsbolag. Genom köpet av Promedia äger Mittmedia distributionsbolaget Prolog som har hand om utdelningen i ganska stora delar av Mälardalen.

8 kommentarer:

 1. I alla fall officiellt kan inte MTDs chefer ligga på för att kasta ut TAB, eftersom TAB är en av MTD:s ägare

  SvaraRadera
 2. Och sen slår VTD på stort och köper in Elcyklar med en "superstark" 250 watt motor.Och självklart skall den ha låsbara fack....

  SvaraRadera
 3. I förorterna lär dom sig nog snart, att det är jul året om när tidningsbudet kommer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då får vi se hur snabb elcykeln är..

   Radera
  2. Ja då får vi se hur snabb elcykeln är..

   Radera
  3. Du, det är ingen vidare racercykel.

   Radera
  4. Det kan bli en flopp.Dom hoppas på ett paket per distrikt till årets slut.Dom har visst en kund just nu.Jag tror inte posten skakar i sina grundvalar.

   Radera
  5. Posten är snarare glada om tidningsbuden tar en del, eftersom dom inte klarar av att få ut allt just nu.Och dom anställer ingen på posten -tar bara in bemannare-studenter som jobbar extra

   Radera