Tidningsbärarna struntar i anmälningar till Arbetsmiljöverket

17 oktober 2016

Tidningsbärarna är på rymmen från Arbetsmiljöverket. För att slippa undan arbetsmiljökrav har företaget inte lämnat in en enda anmälan under ett helt år.

Företaget är ett av de distributionsföretag där tidningsbud ofta drabbas av hot, våld, olyckor, tillbud och olika incidenter. 
I mitten av 2015 gjorde Tidningsbärarna två anmälningar om fysiskt våld mot tidningsbud i Malmöregionen och fick en inspektion med krav från Arbetsmiljöverket. Svarskrivelser och kompletteringar utväxlades innan ärendena avslutades i slutet av förra året. 

För att slippa undan mer krav från Arbetsmiljöverket slutade Tidningsbärarna tvärt med att anmäla olyckor, tillbud, hot eller våldshändelser. 


Senaste inrapporterade händelsen från Tidningsbärarna till Arbetsmiljöverket är daterad i september 2015. Därefter har ingen enda rapport lämnats in till verket från någon av företagets regioner.
Tidningsbärarna är ett av de största distributionsbolagen och har mer än dubbelt så många tidningsbud anställda som Tidningstjänst.
Sedan oktober förra året har de olika regionerna i Tidningstjänst lämnat in sammanlagt 18 anmälningar om olika händelser. Och är det bolag i branschen som lämnat in flest rapporter till Arbetsmiljöverket.


Enligt Arbetsmiljöverket är orapporterade allvarliga händelser ett av de arbetsmiljöbrott som kan leda till polisutredning, föras upp i domstol och räknas som kriminalitet. Det är helt och hållet arbetsgivarens ansvar att utan dröjsmål anmäla alla allvarliga tillbud och händelser på företaget. Bland annat har våldsamma överfall på tidningsbud inträffat i Malmö, Lund och Hörby som inte har rapporterats.

Det är inte ovanligt att en anmälan leder till att företaget får ett krav på sig att utreda händelsen, beskriva hur man har agerat när händelsen inträffade och vilka åtgärder man ska vidta för att det inte ska hända igen. Allvarliga händelser kan också leda till inspektioner.

Tidningsbärarna har tidigare kritiserats för att inte lämna in anmälningar. Vid ett tillfälle för flera år sedan lämnade företaget in en hög med ärenden i efterhand. 


Det kan också noteras att företaget NTD som kör tidningstransporter för VTD inte lämnat in någon anmälan, trots att en anställd där kidnappades och utsattes för en skräckfärd från Göteborg till Skåne.
Företaget Herenco Distribution har inte lämnat in någon anmälan varken under 2015 eller hittills under 2016.

Här är listan över antal inlämnade rapporter om olyckor, allvarliga tillbud, hot och våld m.m. som gäller de olika distributionsbolagen under ett år, från oktober 2015 och fram till nu.

Tidningstjänst 18
Norrbottens Media Distribution 9
Pressen Morgontjänst  5
Västsvensk Tidningsdistribution  3
NTM Distribution 2
Prolog 1
Upsala Nya Tidning Distribution 0
Herenco Distribution 0
Tidningsbärarna 0

9 kommentarer:

 1. All for one, and one for all...? Yeah. Sure...

  SvaraRadera
 2. Man skrattar ju nästan så man kissar på sig, 5 anmälningar från pressens morgon tjänst, jo tjena!

  SvaraRadera
 3. Premo hade tidigare flest anmälningar, men när Bring Citymail tog över minskade anmälningarna kraftigt.Deras politik är att anmäla väldigt sparsamt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan också se att Premo under hela 2015 hade bara en enda anmälan som dessutom lämnades in långt efter händelsen. Klämde foten under lastbilslyft, som inträffade i juni 2015.

   Radera
 4. På VTD sitter en massa ff som skyddsombud samt det finns många bud som inte snackar eller förstår svenska ,helt mot VTD egna regler.Så här döljs allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. – Han är lite blåslagen. Han har fått smällar i ansiktet och har ont i revbenen.
   Tidningsbudet misshandlades i Falkenberg i augusti på VTD. VTD har INTE lämnat in någon anmälan till Arbetsmiljöverket.

   Radera
  2. Sätter man FF som skyddsombud som nån skrev här.Så är det väl så uppenbart varför så sker.Inom Seko så för du inte ha nån helst ledande befattning,om du skall bli skyddsombud.Så varför tillåter transport i Göteborg detta?Gå med i Seko vetja.4 st seko medlemmar på en filial räcker..då kan vi börja hävda eran rätt.Billigt är det också för låginkomsttagare.Gå in på Seko hemsida och kolla!

   Radera
  3. Nu är Sekofjantarna igång igen! Läs första styckena i Tidningsbudsavtalet! Tidnigar får ej delas ut på entreprenad! Fatta vad det betyder och hur starkt det är, det stycket är prövat i europadomstolen och vi vann! Sen läser man Sekos avtal under Bring och det blir en direkt facepalm, individanpassade öner, totalt talanglöst. Håll er på eran sida, glöm oss tidningsbud, vi vill inte se er.

   Radera
  4. Bring Citymail har ett betygssystem på alla utdelare.Man får mellan 1 och 20 i betyg.Ju hägre betyg ju högre personligt lönetillägg. Läste om en som klagade och menade att hur bra man än är så kommer man bara upp i 16 i betyg.

   Radera