Chocken på Tidningsbärarna - Gota Media startar eget

  

3 JANUARI 2017  

Tidningsbärarna, bolaget som har flest tidningsbud i Sverige, drabbas av ett hårt slag.

Gota Media ska bryta upp ägaravtalet med Tidningsbärarna vid årsskiftet 2017-18 och startar ett eget kombinerat distributions- och tryckeribolag. Och tar därmed hand om största delen av projektet med Brings Citymails B-post.

Tidningsbuden i fem av sex regioner i Tidningsbärarna kan komma att gå över till det nya bolaget. Kristianstad, Karlskrona, Kalmar, Växjö och Borås.
Men ännu finns inga detaljer.


Skånemedia (Kristiandstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda) ägs av Gota Media till 65%. Den liberala stiftelsen Kristiandstadspress äger 35 %. Men det räknas som ett eget bolag. De kan ha andra avtal med Tidningsbärarna än den övriga delen. 

Där har Tidningsbärarna delat ut tidningarna sen längre tid tillbaka. 

Klart är i alla fall att Tidningsbärarnas tid i Småland, Bleking och Borås snart löper ut.
I Småland och Blekinge gick tidningarna över till Tidningsbärarna 2003 från Presam (Pressens Samdistribution). Ett bolag som ägdes av Pressbyrån och som en tid hade nästan 40 % av utdelningen i Sverige. Bolaget avvecklades årsskiftet 2003-04. 
I Borås tog Tidningsbärarna över 2012.

Kvar i Tidningsbärarna blir i alla fall den största regionen i sydväst med Malmö, Landskrona, Lund, Helsingborg, Ängelholm, Hörby, Höör samt Hässleholm-Osby -området.
Det område som främst tillhör Sydsvenskan/ HD och Skånska Dagbladet/ Norra Skåne. 

Gota Media har bara ett helägt tryckeri. Det är Sydostpressarna i Karlskrona. Där trycks tidningarna från Växjö, Kalmar, Öland, Blekinge och även Kristiandstadsbladet.

Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda trycks vid Sydsvenskans Tryckeri i Malmö. 
I Borås äger Gota Media 50 % och Bonniers 50 % av Bold Borås Tidnings Tryckeri.

Övergångar mellan olika distributionsbolag har varit vanliga och brukar vara ganska odramatiskt för tidningsbuden. Man skriver på samma villkor för ett nytt bolag.  Det finns en gammal  överenskommelse som säger att det gamla bolaget ska vara behjälpligt och underlätta övergången. 

För att klara den känsliga utdelningen brukar det nya bolaget låta det mesta vara orört under det första året. Först senare brukar det visa sig om det nya bolaget har en annan inriktning. Det är i chefsleden som de största förändringarna sker till en början. I det här fallet blir det ett svårt slag för huvudkontoret för Tidningsbärarna i Malmö som får ett betydligt mindre uppdrag.

Övergången är lite annorlunda eftersom det inte bara handlar om att ett distributionsavtal löpt ut. Gota Media är en av de största delägarna i Tidningsbärarna. Det innebär alltså att företaget lämnar sin ägarpost.

Johan Lundin som blir Vd i det nya bolaget har gjort klart att man tänker ha ett nära samarbete med Bring Citymail. Och projektet med Brings brev kommer att gå vidare. Troligen menar Gota Media att man vill ha större kontroll över projektet och ta hand om förtjänsten. De hänger av Malmökontoret.

I hela sydvästra delen av Skåne med Malmö, Lund, Helsingborg med flera platser har Bring Citymail egna utdelare för sin B-post.2 kommentarer:

  1. Bara en tanke. Bonniers äger sen antagligen större delen av TB.Att dom då säljer av TB till Bring Citymail. Bring citymail och TB har kontor precis jämte varann i Malmö-

    SvaraRadera
  2. Sen den artikeln skrevs har Skånska Dagbladet meddelat att man lämnar TB och går över till TAB i mellan- och norra Skåne.

    SvaraRadera