Postnord nobbar nattutdelning


 11 JANUARI 2017


Postnords slutrapport om samdistributionstestet nattetid kan sammanfattas med orden: 
Glöm det.

Tidningskoncernerna har i många år bedrivit lobbyverksamhet mot politikerna för att få fram en gemensam post- och tidningsutdelning i regi av Postnord. 
Som remissinstanser i medieutredningarna har tidningarnas representanter kritiserat Postnord för att inte vara tillräckligt intresserade av samdistribution.
Men förra året genomförde Postnord ett andra försök med gemensam utdelning av tidningar och post på natten.

I slutet av året kom deras slutrapport om det testet  i Skellefteå, som omfattade 4-5000 hushåll. Både inne i Skellefteå och landsbygdslinjer mellan olika byar.

Resultatet liknar det som man fick vid det första testet i Värmland för ett par år sedan.
I slutrapporten konstaterar Postnord att körsträckan totalt blev längre med gemensam utdelning, arbetstiden blev längre totalt sett, det var miljömässigt dåligt, mycket dåligt för brevbärarnas arbetsmiljö med nattarbete och ökade risker, tog lång tid att läsa av adresser i mörker, var svårutdelat med så många olika produkter som knappast rymdes i bilen. Posten måste köra extra rundor på dagen. Det blev dyrt med mycket nattarbete, det är förbjudet, enligt tidningsbudsavtalets entreprenörsparagraf, och bryter dessutom helt mot den branschgemensamma överenskommelsen om att inte dela ut reklam nattetid.
Det skulle riskera att Postnords intäkter faller kraftigt. Deras projekt "Koncept Utdelning" med fyra flöden skulle falla samman, A-breven skulle komma med en dags försening i hela landet, Postens samordning mellan paket och brev skulle inte fungera. Arbetarna orkar bara att jobba på det sättet i fyra timmar på natten, vilket skulle innebära en ökning av deltidsanställda på Postnord.

Försöket genomfördes med både anställda brevbärare på Postnord och tidningsbud från TAB. Reaktionerna från allmänheten var blandade, både negativa och positiva. Utdelningskvalitén var hög. Man fick inte en enda reklamation på brevförsändelser under den månad som testet varade. Man hade 0,45 promille reklamationer på tidningarna, vilket räknas som bra.

Postnord har efter försöket meddelat de tidningskoncerner som deltog i projektet att man är villig att försöka permanenta samdistributionen under förutsättning att all utdelning förläggs till enbart dagtid3 kommentarer:

 1. Något ett par tusen bud gör, varje natt... Buntar med post, IP-post, reklam och tidningar. Sen ut i alla väder. Ingen simpel grej som många tror. Speciellt om kvalitet skall hållas och att rätt brev hamnar i rätt låda.

  Många som inte förstår yrket borde testa på en vecka. Men även en vecka räcker inte, då väder och förseningar, volymer etc, varierar månad efter månad.

  SvaraRadera
 2. Den lilla blå bilen på bilden står på min önskelista.Men med VTD ekonomi blir det väl en trampbil där ett annat bud får vara motorn....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att de ska avlöna två bud Nej motor kan du vara själv.Fråga hellre VTD om de inte har nån fin elcykel som de lyckats sno åt sig utan att betala fakturan.

   Radera