Tidningsbärarna kraschlandar


 22 MAJ 2017


Tidningsbärarna - ett företag med en ledning som traditionellt hållit mycket hög svansföring och varit det största distributionsbolaget i Sverige - håller på att kraschlanda.

Tidigare har Gota Media, Tidningsbärarnas största kund, meddelat att man drar sig ur Tidningsbärarna och startar eget i januari 2018.
I förra veckan meddelade Skånska Dagbladet att de kastar ut Tidningsbärarna från utdelningen i mellersta- och norra Skåne. Den går över till Postnords dotterbolag Tidningstjänst vid samma tidpunkt, 1:a januari 2018.

Det som blir kvar av Tidningsbärarna i Öresundsområdet ligger till stor del i händerna på Stockholmsbaserade Bonnierkoncernen, som numera äger både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Vad Bonniers tänker göra för något av Tidningsbärarresterna är det ingen som vet idag.

2012 när Tidningsbärarna övertog utdelningen i Boråsområdet skrev man i personaltidningen;  "att de närmaste åren blir det stora förändringar inom distributionen. Och geografiskt kan Tidningsbärarna bli hur stora som helst". Man beskrev Tidningsbärarna som det ledande bolaget och VTD ska till exempel ha kopierat Tidningsbärarnas affärsupplägg i detalj när VTD startades 2002.

2013 skriver interntidningen Tidningsbäraren att man tillsatte 5 heltidstjänster som bara ska jobba med rationaliseringar genom distriktsomläggningar med GIS datasimuleringar av distrikten över hela företaget. Under senaste åren har Malmökontoret tagit alltmer kontroll över utdelningen.

Kritiken från tidningsbuden mot Tidningsbärarnas ledning har varit hård sen många år tillbaka. 


Att Tidningstjänst expanderar ses inte med blida ögon av Bring Citymail och andra distributionsbolag. Tidningstjänst tar sig inte an brev- eller paketutdelning som kan konkurrera med Postnord.
Företaget säger sig genomföra den billigaste utdelningen i landet genom att använda postens bilar under natten.
2 kommentarer:

  1. Det bidde en fingertutt....

    SvaraRadera
  2. Tidningsbärarna kan bli danskt. Köpenhamnstidningen Politiken vill köpa SDS/HD av Bonniers.Men inget är klart ännu.

    SvaraRadera