Tidningsbärarna går i graven

 30 DECEMBER 2017


Tidningsbärarna är slut och upplöses som distributionsbolag den 31 december 2017.

De tre bolagen Nim Distribution, Point Logistik och Tidningstjänst delar upp Tidningsbärarnas område mellan sig.


Nim Distribution tar över Öresundsområdet, Malmö. Lund, Helsingborg, Landskrona och Ängelholm, med Bonnierägda huvudtidningarna SDS/HD.
Bolaget med sitt huvudnäste på gamla TB-kontorer på Östra Promenaden i Malmö hade lite namnbekymmer. Från början registrerades namnet Distributionstjänst Västra Skåne. Sedan försökte man med Nimt Distribution, som inte godkändes. Och till slut blev det Nim Distribution i Skåne. Ordet "nim" eller "nimt" är skånska, och betyder ungefär enkelt och lätt, utan problem.
Nim ska ha 50 tjänstemän och 1.200 tidningsbud anställda,enligt papperen.
Och man planerar en årlig utdelning av 1.5 miljoner brev, främst offentlig post, och i samarbete med Bring Citymail.

Tidningstjänst blir Skånska Dagbladets leverantör och tar över i kommunerna Hässleholm, Eslöv, Höör, Hörby och Osby. Tidningstjänst ägs av Postnord som i sin tur ägs av svenska och danska staten. 
Huvudkontoret ligger i Arken, Postnords monsterkontor i Stockholm.
Tidningstjänst ska avveckla brevutdelningen genom Bring Citymail, som precis har kommit igång i området, eftersom Tidningstjänst inte får konkurrera med moderföretaget om brev och paket. Det blir tidsnerdragningar för tidningsbuden och Tidningstjänst kommer att minska ner verksamheten i området.
Allteftersom det går med hänsyn till leasingkontrakt, avtal och anställningar, kommer de att gå över till utdelning med postbilar på färre och större distrikt.


Point Logistik tar över Kristianstad, Östra Göinge, Bromölla Ystad, Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo, Skurup,Trelleborg, Kalmar, Oskarshamn, Mönsterås, Emmaboda, Högsby, Torsås, Borgholm, Mörbylånga, Vimmerby, Hultsfred, Växjö, Uppvidinge/Vetlanda, Lessebo, Tingsryd, Alvesta, Älmhult, Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg, Olofström, Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Mark, Bollebygd och Herrljunga. 
Med ägare Gota Media och utdelning av en lång rad morgontidningar. Olika från plats till plats. Räknar med att dela runt 10 miljoner brev om året, främst B-brev genom Bring Citymail, men även genom MTD. Huvudkontor i Kalmar och Ronneby.
De flesta håller med om att Tidningsbärarnas ordspråk har varit, ungefär: "Mycket till dem där uppe, och lite till dem där nere!" 
På 70-talet hade Tidningsbärarna sitt kontor i ett av Malmös värsta rikemanshus. En stor villa som enligt beskrivningen byggdes i nationalromantisk stil för någon inom Malmös allra mest burgna societet på Limhamnsvägen, mittemot Ribersborgstranden.
Hit fick tidningsbuden gå om de hade ett ärende till kontoret. I källaren hade cheferna sin baranläggning och på gården odlade man vindruvor i växthus.
På 90-talet köpte Tidningsbärarna ett stort hus med swimmingpool på franska Rivieran. 
Bakom den här häcken har tidningsbärarcheferna och andra mediestorheter lapat årgångsviner otaliga gånger i solen på bassängkanten. 
För att slippa förmånsbeskattning gjordes ett skattefuskarupplägg med ett franskt dotterbolag. Bolaget har avregistrerats för en liten tid sedan och vart pengarna blev av eller vad som hänt med huset är okänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar