VTD: Värstingen - "snackis" på Transports kongress

 

På fredag den 26 augusti 2022 inleder Transportarbetareförbundet sin kongress i Örebro. Inom Tidningsbudsgruppen kommer VTD:s angrepp på tidningsbuden i Göteborg att vara en stor "snackis". 

Men inte bara där. Förhoppningsvis kommer det ett uttalande från hela kongressen mot VTD:s metoder och för tidningsbuden. 

VTD framstår som distributionens värstingar. Bara två veckor innan hyvling av tider och löner stoppas utan turordning i nya LAS-lagen 1:a oktober går VTD ut med en av de värsta hyvlingarna i Sverige.

Tänk dig att ha jobbat länge på en låg sysselsättningsgrad nattetid och få besked om att tiden och lönen ska sänkas med ytterligare 30 % för samma distrikt genom ett nytt anställningsavtal. Inga turordningsregler gäller och VTD kör över facket.

Då kommer företaget med följande:

"Det här händer om du tackar NEJ

Om du tackar nej kommer du att bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Du kan läsa mer om vad detta innebär under Uppsägning.

Observera att du behöver arbeta kvar under din uppsägningstid."

VTD fortsätter skicka hotelser om att skriva på de nya distriktstiderna eller att bli uppsagd. VTD tänker med hot om uppsägning tvinga ner tiderna för tidningsbuden på 16 filialer i Göteborgsområdet. Vissa ska ner 30-40 %.

Det kallas hyvling och har förekommit minst 7-8 år främst inom kvinnodominerade låglöneyrken med många utlandsfödda. Handels, restaurang, hotell, kommunalt och så kallade välfärdsföretag. Arbetstiden dras ner utan turordning.

Det har blivit avskytt och alla fackföreningar är emot det. Många företag har backat när de sett vilket motstånd det väckt.

När COOP vann i ett hyvlingsmål i Arbetsdomstolen  i slutet av 2016 fick det en laglig status som det hänvisas till. Men i de flesta branscher har företagen inte vågat ge sig in på hyvling.

VTD:s hyvling har också en annan och värre utformning. De har helt enväldigt suttit och skruvat ner distriktstiderna för var och en av buden.

Enligt arbetsrättsjuristerna på Lag&avtal skulle aldrig Coop vunnit om inte den nya anställningstiden slagit igenom och minskat arbetstiden med precis de minuter och timmar som står i nya avtalet.

De menar också att COOP skulle förlorat om arbetstidsminskningen varit "orimlig" och att en anställd förlorat en betydande del av sin tid.

En annan sak som ligger VTD i fatet är att juristerna i Almega Medieföretagen som skulle representera VTD i AD tidigare i en annan rättegång ivrigt ifrågasatt tidningsbudens rätt till mertid som de ansett bara ska betalas vid särskilda tillfällen. Hur ska de nu kunna hänvisa till att buden kan få mertid om de går över distriktstiderna?

Det blir Transportarbetareförbundets nyvalda ledning som ska ta ställning till hur de juridiskt ska hantera VTD. Fackliga med lång erfarenhet menar att det är facket som har guldläge .

Samtidigt fortsätter tidningsbuden i Göteborg sitt motstånd med alla för tillfället möjliga medel. Särskilt Kungsbackafilialen hyllas för sitt mod.

Kommentarer