Razzia i Norge

Merparten fick körförbud, skriver NRKNorska vägverket och norska arbetsmiljöverket genomförde på onsdagsnatten 15 februari en razzia mot tidningsbud i Stavangerområdet i södra Norge.


Man ville kontrollera s.k. social dumpning - hur arbetare som ofta kommer från fattigare länder arbetar under dåliga förhållanden. Där man inte följer några regler om arbetsmiljö eller säkerhet. Och inte betalar riktiga löner.
Av 41 kontrollerade tidningsbudsbilar fick 25 körförbud. Den vanligaste orsaken var att bilarna var överlastade. Man hade tidningar som skymde sikten i vindrutan. Tidningar på passagerarplatsen packade så högt att sikten var skymd åt ena sidan och flera bilar var så packade med tidningar att de inte kunde manövereras fritt, enligt inspektörerna.

3 kommentarer:

 1. Tell me about it... Jag såg en av bolagets egna bilar som var överlastad till den grad att gnistor slog upp från underredet, inte långt från bränsletanken.

  Åkeriet som kör våra tidningar bytte till en större bil efter att jag påpekat att den de använde förmodligen var överlastad. Det är ju bara att räkna ut. En tidning väger ett antal gram, multiplicera det med antalet tidningar och räkna in förarens vikt, där har du lastvikten. Om den överstiger bilens lastvikt på papper är den överlastad

  SvaraRadera
 2. Vi gör mycket olagligheter här i Sverige. Frågan är om det är rätt att hjälpa företaget genom att bryta lagar hela tiden

  SvaraRadera
 3. Överlast är ju mer regel än undantag i denna bransch. Och värre lär det bli ju fler artiklar som kommer komma.

  SvaraRadera